Γεωργιάδης: Το 2020 ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό

Γεωργιάδης: Το 2020 ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:13 Δημιουργία 17/12/19, 14:02

Στον διαγωνισμό για το Ελληνικό έχει τηρηθεί απολύτως η νομιμότητα. Ο στόχος παραμένει, στις αρχές του 2020 να μπει επιτέλους η πολυπόθητη μπουλντόζα και να ξεκινήσουν τα έργα, είπε στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Development. Όπως είπε, «τα νέα δεν είναι απλά θετικά, είναι εξαιρετικά θετικά. Αυτό σημαίνει ότι όλη η παραφιλολογία που διακινούσαν διάφοροι στην Ελλάδα και αρκετοί εντός της αιθούσης ότι δήθεν η εταιρεία δεν έχει τα χρήματα να κάνει την επένδυση, έχει ήδη περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου. Η εταιρεία συγκέντρωσε χρήματα από διαδικασία δημόσιας αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και, παρά τη γκρίνια ορισμένων, το πρόγραμμα για την επένδυση στο Ελληνικό είναι ακριβώς στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες της εταιρείας Hard Rock για τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, ανέφερε πως «πράγματι, η μία εταιρεία με δημόσια συνέντευξή της έκανε μια καταγγελία ως προς τους νομικούς συμβούλους της Επιτροπής Παιγνίων και τους κατηγορεί για σύγκρουση συμφερόντων. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πάει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να αποφανθεί αν αυτό που λέει είναι αληθές ή ψευδές. Εάν το κάνει, σημαίνει νομικά περίπου έναν μήνα καθυστέρηση. Ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει δέκα μέρες εκ του νόμου να κάνει προσφυγή επί της αποφάσεως της Επιτροπής και άλλες είκοσι μέρες έχει εκ του νόμου το δικαστήριο να βγάλει απόφαση. Άρα, είμαστε πάλι εντός χρονοδιαγράμματος, διότι αυτό το έχουμε υπολογίσει. Μέχρι στιγμής δημόσιος διαγωνισμός χωρίς προσφυγή στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει» επισήμανε.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός σημείωσε πως «η Επιτροπή Παιγνίων - που εσείς κατηγορείτε και οι νομικοί της σύμβουλοι -, η εταιρεία KLC, δεν έχει προσληφθεί από εμένα και από την κυβέρνησή μας. Η Επιτροπή Παιγνίων έχει διοριστεί με υπογραφή Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ήταν πολιτική μας απόφαση να μείνει η ίδια Επιτροπή, για να μην μπορεί να πει κάποιος ότι θέλουμε να κάνουμε “παιχνίδια”. Εάν είναι "λαμόγια" στην Επιτροπή Παιγνίων, να κατηγορήσετε τον κ. Τσακαλώτο. Να μαζευτείτε οι διάφοροι "Κλουζώ" που ψάχνετε πάλι για σκάνδαλο. Διότι αν υπάρχει σκάνδαλο, δικό σας θα είναι» είπε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε εμφατικά πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον διαγωνισμό, ούτε κανένα θέμα με αυτή τη δικηγορική εταιρεία. Ο διαγωνισμός έχει τηρήσει απολύτως τη νομιμότητα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται από την ελληνική και από τη διεθνή νομοθεσία. Ο στόχος παραμένει, στις αρχές του 2020, να μπει επιτέλους η πολυπόθητη μπουλντόζα και να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο νέος προϋπολογισμός έχει στόχο το 2,8% για την ανάπτυξη του 2020, «κατά τη γνώμη μας απολύτως ρεαλιστικό και ολίγον μετριοπαθή. Φέτος τρέχουμε με 2%, πιστεύω ότι θα κλείσουμε με πάνω από 2% - αυτό λένε τα στοιχεία μέχρι στιγμής - χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία από τις μεγάλες επενδύσεις».

Ο υπουργός απαρίθμησε ότι «ξεκινάει η επένδυση στο Ελληνικό, που η πρώτη της φάση είναι έργα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι τα έργα που θα εκτελεστούν μέσα στο 2020.

Σήμερα πέρασε η τελευταία εκκρεμότητα για την Κασσιόπη. Το έργο είχε ξεκινήσει το 2012, το παραλάβαμε και αυτό απολύτως κολλημένο. Εάν όλα πάνε καλά και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κερκύρας υπερψηφίσει την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέσα στο 2019 θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.

Κάναμε τα εγκαίνια και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Σύρου.

Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μας αφήσατε μία "βόμβα". Και σε αυτό η κυβέρνηση λειτούργησε καίρια και αποφασιστικά - βρήκαμε ιδιώτη επενδυτή, ήδη έχει παραληφθεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, θα παραληφθεί και των Σερρών και σκοπός είναι από τον Μάρτιο να ξεκινήσει η παραγωγή ζάχαρης, όχι με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς, από τις αποφάσεις της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη πρόβλημα κρατικών ενισχύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, βγήκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα. Ο στόχος παραμένει το 2020 να έχουμε, επιτέλους, υδροπλάνα στην Ελλάδα. Φτιάξαμε έναν νόμο, σε συνεργασία με την αγορά, για να πληροί τις προϋποθέσεις αυτών που θα βάλουν τα υδροπλάνα.

Ήδη ξεκίνησαν και οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. "Τρέχει" ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το 30%, με μία διαδικασία απολύτως διάφανη, με ήδη δέκα μεγάλες προτάσεις από εξαιρετικά αξιόπιστους ξένους επενδυτές. Ήδη ξεκινήσαμε κι ανακοινώσαμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών σε ποσοστό 100%. Και μέσα στον Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσει και η ΔΕΠΑ Πωλήσεως Φυσικού Αερίου» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, όλα τα μέτρα για ιδιωτικοποιήσεις - και ο ρυθμός και η διαδικασία- είναι συμφωνημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα στο πρόγραμμα, με υπογραφή Τσακαλώτου, Σταθάκη, Τσίπρα κλπ. «Προσέξτε μόνο ποια είναι η διαφορά: Η διαφορά είναι ότι εσείς τα γράφατε, αλλά δεν τα κάνατε, εμείς θα τα κάνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά» είπε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Γίνατε κυβέρνηση και τα ξεπουλήσατε όλα. Τώρα μπορούμε εμείς να πάμε να κάνουμε τη δουλειά όπως πρέπει» πρόσθεσε.

«Θα γίνουν και οι ιδιωτικοποιήσεις - οι δικές σας ιδιωτικοποιήσεις- , θα γίνουν και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις - αυτές που δεν καταφέρατε να φέρετε -, θα ξεμπλοκάρουν και τα μεγάλα έργα - αυτά που το κλωθογυρίζατε και λέγατε, θα γίνουν, δεν θα γίνουν - και όλα αυτά θα φέρουν έναν πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης το 2020» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να συνεχίσει:

«Όλος ο διεθνής Τύπος έχει κάθε μέρα άρθρα που επευφημεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αλλαγή επενδυτικού κλίματος και την ικανοποίηση των διεθνών επενδυτών που βλέπουν επιτέλους στην Ελλάδα μία κυβέρνηση με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν. Τους καλούμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ζήσουμε το 2020 μία καταπληκτική χρονιά, με χιλιάδες θέσεις εργασίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Κατά τον κ. Γεωργιάδη, «η μόνη κυβέρνηση που έχει ακολουθήσει κατά γράμμα όσα είπε προεκλογικά είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μάλιστα γρηγορότερα των υποσχέσεων». Όπως εξήγησε, ενώ οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για μείωση του ΕΝΦΙΑ και μείωση 4% του φόρου στις επιχειρήσεις ήταν για το 2020, έγιναν από τη χρήση του 2019. «Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί κάποιον ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αγγίζει τα όρια του κωμικού» υποστήριξε ο υπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε