Τι μέτρα θα ανακοινώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι μέτρα θα ανακοινώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:06 Δημιουργία 18/12/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μία εφ’όλης της ύλης τοποθέτησή του απόψε λίγα λεπτά πριν από την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τους άξονες της πολιτικής που θα ακολούθησε την επόμενη χρόνια.

Οικονομία, εθνικά θέματα, αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών αποτελούν τις βασικές προτεραιότητές του και όπως θα εξηγήσει ο ίδιος στην Ολομέλεια, το 2020 θα είναι μια χρόνια μεταρρυθμίσεων, ικανών να αλλάξουν βασικούς τομείς της χώρας και να την οδηγήσουν με ασφάλεια σε μια νέα εποχή.

Σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής και θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις και στη γενναία μείωση της φορολογίας.

Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, δημοσιογραφικές πληροφορίες έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει σήμερα την ανακοίνωση ενός ακόμη θετικού μέτρου. Το ενδεχόμενο αυτό, άλλωστε, άφησε ανοιχτό και ο Στέλιος Πέτσας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα σενάρια που εξετάζονταν τις τελευταίες ημέρες, αφορούν την άμεση εφαρμογή του σχεδίου για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που επρόκειτο να γίνει το καλοκαίρι αλλά και για την επίσπευση της μείωσης του φόρου αλληλεγγύης, οριζόντια.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο που θα ανακοινώσει απόψε ο κ. Μητσοτάκης θα προστεθεί σε εκείνο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στη μείωση του ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει σαφές ότι η υψηλή φορολογία δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση ούτε να δημιουργήσει νέο πλούτο, που με τη σειρά του θα τονώσει την απασχόληση.

Λόγω της συγκυρίας θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.

Θα υπογραμμίσει ότι η Αθήνα «χτίζει» συμμαχίες, την ώρα που η Άγκυρα απομονώνεται. Θα περιγράψει, στο βαθμό που επιτρέπουν οι συνθήκες, το σχέδιο της χώρας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να εξαιρέσει τα εθνικά θέματα από την πολιτική αντιπαράθεση.

Θα δηλώσει έτοιμος να ενημερώσει και κατ’ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς και θα δεσμευτεί πως θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών τόσο του ίδιου όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Αν σου άρεσε κάνε