Γεννηματά για προϋπολογισμό: Μια από τα ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ

Γεννηματά για προϋπολογισμό: Μια από τα ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:10 Δημιουργία 18/12/19, 19:21

Μια από τα ίδια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει η ΝΔ για το 2020, ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης η Φώφη Γεννηματά κατά τη σχετική ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «μας είπατε ότι η εξωτερική πολιτική δεν συζητείται αλλά ασκείται. Όμως αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη εθνικής πολιτικής η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί επισήμως από όλες τις δυνάμεις του τόπου.

Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα στον κύριο Ερντογάν και στους εταίρους ότι εάν η Τουρκία τολμήσει να πατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα απαντήσουμε δυναμικά» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας. Η ανεργία δεν μειώνεται. Άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, οι όποιες ελαφρύνσεις είναι για τους πολύ λίγους.

Στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή ότι σπάει δεν διορθώνεται. Υπάρχει νοσοκομείο που έβαλε χέρι στο παγκάρι στο εκκλησάκι» συνέχισε.

Ακόμα, τόνισε πως «με τον προϋπολογισμό σας απλά ενισχύετε περισσότερο την κοινωνική αδικία. Από την πολιτική σας απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους και το κοινωνικό κράτος ακόμα και από το σχέδιο Ηρακλής λείπε κάθε μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών. Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε ένα ισχυρό όχι στον προϋπολογισμό σας» συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων, τονίζοντας ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησής σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε. Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας», σημείωσε.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, παρατήρησε ότι με τον προϋπολογισμό «επιδεινώνετε περαιτέρω την αρνητική σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από την πολιτική σας απουσιάζει επιδεικτικά κάθε μέτρο για τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης και είναι οι τελευταίοι στις ελαφρύνσεις. Απουσιάζει κάθε μέτρο για τους συνταξιούχους, το κοινωνικό κράτος, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Όπως και από το σχέδιο Ηρακλής για την ενίσχυση των Τραπεζών και την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, λείπει κάθε μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς. Τώρα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα, αλλά από το 2021. Δεν θα πούμε κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί με επιπλέον 7 δισ. ευρώ πληρώνει ο ελληνικός λαός για το 2020, την άρνησή του να στεναχωρήσει την κ. Μέρκελ, την ένταξή του, δηλαδή, στο κλαμπ των προθύμων».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, καθώς, «η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων και πως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι όλα τα βάρη. Με την οικονομική πολιτική στα ίδια χνάρια, με αυτούς τους προϋπολογισμούς και αυτές τις αντιλήψεις, μόνο παρατείνονται τα αδιέξοδα της χώρας, δεν δημιουργείται προοπτική για τους νέους ανθρώπους», τόνισε και επεσήμανε ότι η δήθεν «κανονικότητα» που οδήγησε στην κρίση, στα μνημόνια και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, είναι ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση να χτιστεί ξανά το συγκεντρωτικό, συντηρητικό, αυταρχικό κράτος.

Αναφερόμενη στη πρόταση του κόμματός της, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για την αναγέννηση της χώρας, με «πράσινο» συμβόλαιο. «Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτή την προοδευτική αλλαγή», υποστήριξε η κ. Γεννηματά και ανήγγειλε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει πρόταση νόμου και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, τώρα. «Να νομοθετήσουμε τώρα. Είναι οι άνθρωποι που έπληξε πάνω από όλους η κρίση. Τους το οφείλουμε», ανέφερε, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί.

Ανέπτυξε οκτώ παρεμβάσεις με στόχο την εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, την παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής του Έλληνα αγρότη με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημα του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν, να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει, την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που αδυνατούν αποδεδειγμένα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Συνεχίζουμε σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και την συντήρηση. Σταθερά στην αυτόνομη πορεία μας. Μόνο μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, η δική μας παράταξη θα φέρει τη νέα αλλαγή», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αν σου άρεσε κάνε