Λιβύη: «Κατηγορώ» ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης

Λιβύη: «Κατηγορώ» ΥΠΕΞ για τη συνάντηση Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:39 Δημιουργία 23/12/19, 10:35

Τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών, οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

Ο κύριος Δένδιας συναντήθηκε χθες το πρωί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, παρών στη συνάντηση ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάστηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, με τον κ. Δένδια να θέτει το θέμα - όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ - των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Αν σου άρεσε κάνε