Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed - Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου

Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed - Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Νετανιάχου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:06 Δημιουργία 02/01/20, 16:01

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της σημερινής υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν τη σημασία που έχει για το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου το έργο και στάθηκαν στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους. Ακόμα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στην έναρξη της επίσκεψης ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κ. Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Β. Netanyahu: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

B. Netanyahu: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική τελετή θα λάβει χώρα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ καθώς και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Νωρίτερα, και υποδεχόμενος τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed».

«Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Οπότε, Πρόεδρε μου, και πάλι καλώς ήρθες για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ φίλε Κυριάκο. Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται, ιδιαίτερα τα νησιά, και από την ανομβρία. Συνεπώς, η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός -όπως πολύ ορθά έχεις σημειώσει- την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας, που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής.

Έτσι, πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής»

Αν σου άρεσε κάνε