Και εγένετο EastMed με τις υπογραφές Ελλάδας, Κύπρου και Ισράηλ

Και εγένετο EastMed με τις υπογραφές Ελλάδας, Κύπρου και Ισράηλ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:41 Δημιουργία 02/01/20, 19:04

Για την αναβάθμιση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και στην ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed έκανε λόγο το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με τους ηγέτες της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην τελετή της συμφωνίας στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η συμφωνία για τον EastMed είναι το επιστέγασμα μιας διακρατικής συνεργασίας που οικοδομείται εδώ και χρόνια. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου.

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει τον EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος. Για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο μετάβασης» συμπλήρωσε.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής.

Ο νέος αυτός αγωγός είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλες επιλογές».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το ότι στο νέο σχήμα θα συμβάλλει και η Ιταλία, λέγοντας πως«η συμφωνία θα αναδειχτεί ακόμη περισσότερο όταν θα υπογραφεί και από την Ιταλία, που είμαι σίγουρος ότι θα γίνει πολύ σύντομα».

Μιλώντας για το τεχνικό κομμάτι του αγωγού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και περιοχές που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου (Κρήτη, Πελοπόννησος, δυτική Ελλάδα)».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων (σ.σ. παρόντες ήταν οι Γ. Σταθάκης και Γ. Μωραϊτης) που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το έργο, σημειώνοντας τη σημασία αυτής της κοινής προσπάθειας.

Η αναφορά για την Άγκυρα

Θέλοντας να στείλει μήνυμα στην Τουρκία και στις βλέψεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «σήμερα δεν υπογράψαμε απλά μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και την απόφασή μας για μια στρατηγική σύμπλευσή μας σε μια περιοχή που έχει ανάγκη από συνεργασία. Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Αναστασιάδης

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πως «είναι ένα ιστορικό γεγονός η σημερινή συμφωνία. Επιβεβαιώνουμε πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές ή κενές περιεχομένου συζητήσεις.

Οι συνεργασίες μας, βασιζόμενες στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αποτυπώνουν τα πλεονεκτήματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να απομονώνονται» συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε μια αναφορά του προς την Τουρκία, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως «η σημερινή συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς τρίτης χώρας».

Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε «είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα, λίγες μέρες μετά και το άνοιγμα του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας».

Στη συνέχεια, ο Ισραηλινός ηγέτης άφησε αιχμές προς την Τουρκία σημειώνοντας πως «δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας».

Αν σου άρεσε κάνε