Κόντρα και στη Βουλή για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Κόντρα και στη Βουλή για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:46 Δημιουργία 08/01/20, 14:57

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στη Βουλή σήμερα η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση προέκυψε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Κατρούγκαλου, στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «με τη στάση του απέδειξε ότι έχει και λόγο και έργο”. Όπως είπε “υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», προσθέτοντας πως «έχει καταστεί και ο ίδιος όπως έχει καταστεί η χώρα ένας αξιόπιστος εταίρος».

Μάλιστα αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως στο παρελθόν είχε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δηλώνει μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του, όπως αυτές για τον Ντ. Τραμπ.

«Όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν μία εικόνα πως η συνάντηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων ξεχνούν τρία πράγματα» επεσήμανε και αναφέρθηκε : στην αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, στο ότι η επίσκεψη εντάσσεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, που έχει επιδοθεί η χώρα και στο ότι η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι ένα καινούργιο στοιχείο αλλά «υπήρξε πάντα για αυτή την παράταξη ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως όσοι περίμεναν μια θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού από μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες. Επισημαίνοντας πως στη συνάντηση έγινε περιγραφή μιας σχέσης που είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων ετών .

«Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ δυστυχώς δεν ήταν επιτυχία, αλλά υποχώρηση σε σχέση με τη διπλωματική θέση της χώρας» είχε επισημάνει νωρίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μεταξύ άλλων μίλησε για «σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά» και αναφέρθηκε στην υποστηρικτική δήλωση για την εκτέλεση Σουλειμανι αλλά και στην προσχώρηση στη θέση των ΗΠΑ για το 5G. Συνέχισε λέγοντας «είμαστε μια υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, δεν ασκούμε δημαγωγία. Είναι υποχρέωση μας να επισημαίνουμε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ακριβώς για να μπορέσουν να διορθωθούν».

Κλείνοντας ανέφερε πως «αν αντιπαραβάλει κανείς την πολύ πετυχημένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική το 2017 με τη χθεσινή του κ.Μητσοτάκη είναι πράγματι η μέρα με την νύχτα».

Αν σου άρεσε κάνε