Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον - Αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου

Η αποτίμηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον - Αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:43 Δημιουργία 09/01/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την δέσμευση ότι σύντομα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην ΝΑ Μεσόγειο, αναχωρεί από την Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε στον Ντόναλντ Τραμπ όλες τις εθνικές θέσεις που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, το Αιγαίο αλλά και την Μεσόγειο, άκουσε με ικανοποίηση την ρητή τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να μην υπάρξει συνέχεια στην ένταση που έχει προκληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οι κκ. Μητσοτάκης και Τραμπ συμφώνησαν στο ότι ειδικά στην τρέχουσα δύσκολη και προβληματική συγκυρία δεν οφείλουν άλλες εντάσεις στην περιοχή, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με σημαίνοντα μέλη και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Στις τοποθετήσεις του, ο ίδιος ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν - όπως είπε - την εύθραυστη ούτως ή άλλως ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το «μνημόνιο», που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Τόνισε δε τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Αύριο, Παρασκευή στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών τόσο για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον , όσο και για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

Πρώτος θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά. Το απόγευμα της Παρασκευής θα δει διαδοχικά τους κκ. Βελόπουλο και Βαρουφάκη κα τη Δευτέρα (λόγω απουσίας του στο εξωτερικό) τον κ. Κουτσούμπα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του, επεσήμανε ότι η ατζέντα είναι απολύτως ανοιχτή. «Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν οι δυο τους, όλα τα θέματα είναι φυσικό αν θέλει ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας και ξεκαθάρισε ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Αν σου άρεσε κάνε