Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Καταψηφίζουμε το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Γεννηματά για εκλογικό νόμο: Καταψηφίζουμε το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:10 Δημιουργία 10/01/20, 14:40

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Θα καταψηφίσουμε την πρόταση της κυβέρνησης», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, ύστερα από το ταξίδι στην Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτείνει ένα κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ξεκινάει από τις 20 έδρες και θα φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες. Το ποσοστό του κόμματος που θα λαμβάνει το μπόνους θα ξεκινάει από το 25% και θα φτάνει το 40% δηλαδή κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Άρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος θα προστίθεται μία έδρα στη Βουλή.

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, είναι η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι υπέρ ενός μπόνους εδρών. Το ίδιο επιθυμεί και η Ελληνική Λύση, η οποία ουσιαστικά προτείνει ένα ποσοστό εισόδου στην Βουλή.

Ταυτόχρονα υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Νέα επίθεση του ΚΙΝΑΛ για τα ελληνοτουρκικά

Επιστρέφοντας στη συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «γνωρίζουν όλοι-και οι σύμμαχοί μας- ότι τα εθνικά μας δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Με διπλωματικά μέσα αλλά και αποτρεπτική ισχύ. Κάθε προσβολή τους θα απαντηθεί αμέσως, με ανάλογο και αντίστοιχο τρόπο»

Σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, η ίδια είπε πως « διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για την Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει Κοινωνική συνοχή και ενότητα».

Αν σου άρεσε κάνε