Δένδιας: Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ

Δένδιας: Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:41 Δημιουργία 12/01/20, 10:38

Την ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δίχως να επιβεβαιώσει την λήψη επίσημης πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία από πλευράς Ουάσιγκτον.

«Υπάρχει ένας διαρκής ανοιχτός δίαυλος με την υπερδύναμη. Αυτό για την Ελλάδα, με τις παρούσες συγκυρίες, είναι ένα απίστευτα μεγάλο κεφάλαιο» ανέφερε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις στον κ. Τραμπ και βρήκε κατανόηση.

Πάντως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί επίσημη πρωτοβουλία διαμεσολάβησης από τις ΗΠΑ. «Δεν σας επιβεβαιώνω ότι υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των ΗΠΑ. Όμως υπάρχει διαρκής επικοινωνία και ανάγνωση των γεγονότων. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ανοιχτή γραμμή με τον Πομπέο. Αυτό υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δυναμική απάντηση της Ελλάδας σε περίπτωση που προκληθεί, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «είπε με τον πιο ειλικρινή και κατηγορηματικό τρόπο τι θα γίνει» και ότι «ελέχθη με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει στην Τουρκία», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κατάλαβε αυτό ο Τραμπ απάντησε: «Το κατάλαβε μια χαρά».

Για το ενδεχόμενο προσφυγής Ελλάδας – Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά από τη Χάγη» και ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα είναι η υφαλοκρηπίδα και ενδεχομένως η ΑΟΖ που συναρτάται με αυτήν.

Σχετικά με την συνάντηση των γενικών γραμματέων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών την Παρασκευή στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως έγινε σε καλό κλίμα. «Το καλό της συνάντησης Δεμίρη ήταν ότι το κλίμα τουλάχιστον ήταν καλό, που επιτρέπει την επανάληψη της συνάντησης και την επανάληψη πιθανών των διερευνητικών επαφών και πιθανών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη και την εκεχειρία που αποδέχθηκε ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «πιέσθηκε και ο Σάρατζ», ενώ επανέλαβε ότι τα μνημόνια που έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη είναι άκυρα και ανύπαρκτα.

Αν σου άρεσε κάνε