«Καυτό» 15νθήμερο για ΠτΔ και εκλογικό νόμο

«Καυτό» 15νθήμερο για ΠτΔ και εκλογικό νόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:39 Δημιουργία 13/01/20, 09:31
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Ένα «καυτό» πολιτικά δεκαπενθήμερο ξεκινά σήμερα, καθώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο και ταυτόχρονα να έχει ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τις τελευταίες ημέρες το όνομα που «εισέβαλε» στην σχετική σεναριολογία για την θέση του πρώτου πολίτη της χώρας, ήταν αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά όπως ανέφεραν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πραγματικά τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην επικαιρότητα μετά από την τοποθέτηση - χρίσμα της Φώφης Γεννηματά, η οποία, μιλώντας σε κομματικά στελέχη, σημείωσε : «Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».
Αρχικά , η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύθηκε ως «φωτογραφία» στελεχών όπως είναι οι κ.κ. Βενιζέλος αλλά και Γιώργος Παπανδρέου και όχι του κ. Σημίτη, ο οποίοςποιος στην κρίση δεν είχε κανέναν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο.
Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν αργότερα στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η φράση αυτή θα μπορούσε να ελήφθη και ως απόρριψη των ενδεχομένων να προταθούν από την πλειοψηφία στελέχη της κεντροαριστεράς, όπως είναι οι κυρίες Δαμανάκη και Διαμαντοπούλου.
Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Σάββατο το Xrimaonline.gr, το όνομα της κυρίας Δαμανάκη είναι εδώ και καιρό εκτός λίστας, καθώς όλα τα στελέχη της ΝΔ, κορυφαία και μη, έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν «περνά» από το κόμμα. Η κυρία Διαμαντοπούλου παραμένει ως ενδεχόμενο, αλλά όχι με σημαντικά μεγάλες πιθανότητες, πλέον.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του μέσα στο μήνα. Εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνον έχει λάβει την οριστική του απόφαση, αλλά έχει συναντηθεί και με το πρόσωπο που θα αποτελέσει την πρόταση του.
Σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 11:00, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των κατ' ιδίαν συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα και τον εκλογικο νόμο.

Στη συνέχεια στις 13:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη του CEO Clubs Greece, ενώ το απόγευμα στις 17:00, θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του φορέα «Jewish Agency for Israel», Isaac Herzog. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στις 19:30 θα συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκο Μπακατσέλο, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του «30ου GREEK ECONOMIC SUMMIT-Turning the Odds».
Αν σου άρεσε κάνε