Με τον... νέο ΠτΔ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Με τον... νέο ΠτΔ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:39 Δημιουργία 14/01/20, 09:32

Με… «φόρα» έχει μπει το νέο έτος για την εγχώρια πολιτική σκηνή, όπου τα σενάρια για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δίνουν και παίρνουν, ενώ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.

Πληροφορίες του Xrimaonlione.gr αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο εκλεκτό πρόσωπο και μάλιστα έχει πραγματοποιήσει και τετ-α-τετ μαζί του.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν ότι ο νέος ΠτΔ θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του έτους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα μόλις χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «πρόσωπο υψηλού κύρους, που θα εκφράζει την ενότητα του έθνους και να μπορεί να επιτελέσει την αποστολή τους ως διεθνής παραστάτης της χώρας».

Από την πλευρά του, δε, ο Στέλιος Πέτσας θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για πρόσωπο, που να μπορεί να συνθέτει και να είναι ευρύτερης αποδοχής.

Στο «μέτωπο» της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε «προσχηματική» και «απαράδεκτη» τη στάση της κυβέρνησης έναντι της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Ενθαρρύνεται μια πολιτική αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, η Φώφη Γεννηματά πρότεινε εκ νέου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν προσφέρει» στη χώρα.

Το μπόνους των 50 εδρών

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τον νέο εκλογικό νόμο για την επιστροφή στην ενισχυμένη αναλογική, με προβλέψεις για μπόνους έως 50 εδρών.

Με το νέο εκλογικό σύστημα καταργείται η απλή αναλογική και επανέρχεται το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Βάσει των προτεινόμενων διατάξεων το μπόνους για το πρώτο κόμμα θα αρχίζει από τις 20 έδρες για εκλογικό ποσοστό 25% και θα αυξάνεται κατά 1 έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%. Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα φτάσει το 40% θα λάβει μπόνους 50 εδρών. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα θα προκύπτει μεταξύ ποσοστού 34% έως 40,4% ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα κατορθώσουν να περάσουν το κατώφλι του 3% στη Βουλή. Το εύρος των δύο τιμών αφορά, πάντως, ακραία σενάρια, αφού στην πράξη ο πήχης της αυτοδυναμίας αναμένεται να κινηθεί στο 37%.

Το εκλογικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται όμως πιθανό αφού το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης έχει εκφράσει διαφωνίες. Κατά συνέπεια οι επόμενες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που υπερψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η… «λίστα»

Τις τελευταίες ημέρες το όνομα που «εισέβαλε» στην σχετική σεναριολογία για την θέση του πρώτου πολίτη της χώρας, ήταν αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά όπως ανέφεραν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πραγματικά τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη.

Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην επικαιρότητα μετά από την τοποθέτηση - χρίσμα της Φώφης Γεννηματά, η οποία, μιλώντας σε κομματικά στελέχη, σημείωσε : «Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».

Αρχικά , η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύθηκε ως «φωτογραφία» στελεχών όπως είναι οι κ.κ. Βενιζέλος αλλά και Γιώργος Παπανδρέου και όχι του κ. Σημίτη, ο οποίοςποιος στην κρίση δεν είχε κανέναν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν αργότερα στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η φράση αυτή θα μπορούσε να ελήφθη και ως απόρριψη των ενδεχομένων να προταθούν από την πλειοψηφία στελέχη της κεντροαριστεράς, όπως είναι οι κυρίες Δαμανάκη και Διαμαντοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του μέσα στο μήνα. Εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνον έχει λάβει την οριστική του απόφαση, αλλά έχει συναντηθεί και με το πρόσωπο που θα αποτελέσει την πρόταση του.

Αν σου άρεσε κάνε