Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συστήνει ο πρωθυπουργός

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συστήνει ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:32 Δημιουργία 15/01/20, 12:24

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συστήνει ο πρωθυπουργός, με στόχο να «τρέξει» άμεσα το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Την ανακοίνωση της ίδρυσης του υπουργείου την έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη το μεσημέρι, τονίζοντας ότι επικεφαλής θα είναι ο Νότης Μηταράκης και αναπληρωτής ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο κ. Κουμουτσάκος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, το χαρτοφυλάκιο του κ. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία του νέου υπουργού θα γίνει στις 14:45 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

• Φύλαξη των συνόρων μας.
• Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
• Αυξημένες επιστροφές.
• Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.

Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αν σου άρεσε κάνε