Ορκίστηκαν για το νέο υπουργείο Μηταράκης και Κουμουτσάκος

Ορκίστηκαν για το νέο υπουργείο Μηταράκης και Κουμουτσάκος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:08 Δημιουργία 15/01/20, 15:29

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου ως υπουργού και αναπληρωτή υπουργού αντίστοιχα στο επανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης. Εγώ ειδικά ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Να εφαρμόσουμε μια δίκαιη πολιτική ασύλου, μια πολιτική που ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά μπορεί και γρήγορα να διαχωρίζει αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροώθησης που υπάρχουν, θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης. Βασική μας υποχρέωση είναι να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και την ίδια ώρα να ασκήσουμε ισορροπημένα μεταναστευτική πολιτική με βάση τους νόμους της χώρας.

Στόχος μας είναι η σωστή πολιτική που συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μήνες να υλοποιηθεί ταχύτατα. Και η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα μεταβεί στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας.

Στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές». Επίσης, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».

Αν σου άρεσε κάνε