Έτσι θα ψηφίσει η Βουλή για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έτσι θα ψηφίσει η Βουλή για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:02 Δημιουργία 16/01/20, 07:58

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να επιταχύνει τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τα «βλέμματα» μεταξύ άλλων στρέφονται στη Βουλή και στη διαδικασία των ψηφοφοριών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη εξ αυτών αναμένεται να διεξαχθεί ύστερα από την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Νταβός και σίγουρα έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου εκπνέει στις 13 Μαρτίου.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να συμφωνήσουν από κοινού την διεξαγωγής των ψηφοφοριών.

Με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου ξεκινά μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την εγγραφή της διαδικασίας στην ειδική ημερήσια διάταξη.

Στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, απαιτούνται 200 ψήφοι. Μετά από πέντε ημέρες διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι. Μετά από πέντε μέρες διεξάγεται η τρίτη ψηφοφορία, όπου οι ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος μειώνονται στις 180.

Σε περίπτωση που και κατά την τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος, πέντε μέρες μετά επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά η ψηφοφορία και τότε για την εκλογή προέδρου απαιτούνται 151 ψήφοι.

Επισημαίνεται ότι πριν την αναθεώρηση του άρθρου 32 οι 151 ψήφοι προέκυπταν ως πλειοψηφία που μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο μετά από προσφυγή στη λαϊκή εντολή μέσω εκλογών, ενώ τώρα η Βουλή δεν διαλύεται και έτσι η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας δεν οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Αν και στην τέταρτη προσπάθεια εκλογής προέδρου Δημοκρατίας δεν συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι τότε μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται και νέα ψηφοφορία όπου πρόεδρος εκλέγεται αυτός που κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία.

Αν σου άρεσε κάνε