Τα μηνύματα Μητσοτάκη για Σακελλαροπούλου και ελληνοτουρκικά

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για Σακελλαροπούλου και ελληνοτουρκικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:11 Δημιουργία 16/01/20, 19:18

Δικαιωμένος για την επιλογή του να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρεία της Δημοκρατίας εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Alpha, ένα 24ωρο μετά από την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για την ΠτΔ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το -όπως φαίνεται- η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία, μετά και από τα «ναι» που ανακοίνωσαν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Ακόμα, τόνισε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας.

Αφήνοντας αιχμές για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα ΠτΔ, τόνισε πως «δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου».

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν ένας καλός πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος, σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του, όμως έπρεπε ένα πρόσωπο να διαλέξω. Και εξήγησα τους λόγους που επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου και όχι τον κ. Παυλόπουλο και είμαι περήφανος για την επιλογή που έκανα».

Δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος για το γεγονός ότι δεν τον ψήφισε το 2015. «Δεν διέπραξα κάποιο σφάλμα τότε, όμως το 2020 δεν είναι το 2015», σημείωσε.

Για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Απαντώντας σε ερώτηση που του ασκήθηκε για την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι'αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω. Διορθώνουμε με θάρρος ένα λάθος» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν έξι μήνες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε άλλη πολιτική».

Επίσης, υπογράμμισε πως «όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω. Δεν έχω καμιά υποχρέωση στην Ελλάδα να δέχομαι οικονομικούς μετανάστες».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα για τις μεγάλες αντιδράσεις των πολιτών από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Αναφορά για τους υπουργούς

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν σκέφτεται ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν επίκειται άμεσα κανένας ανασχηματισμός, δεν είναι στις προθέσεις μου, αλλά όταν γίνει βεβαίως θα λάβει υπόψη του τα αποτελέσματα της αξιολόγησης».

Βέτο για τη Λιβύη

Μιλώντας για την απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα γίνει στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κακώς δεν προσκληθήκαμε στο Βερολίνο. Βεβαίως η Ελλάδα ποτέ δεν συμμετείχε στη διαδικασία του Βερολίνου».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η Ελλάδα να αποδεχτεί λύση με μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας. Θα ασκήσουμε βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε.

Ακόμα, δήλωσε πως αύριο, Παρασκευή, ο ίδιος θα έχει συνομιλία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Λιβύης. «Η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους» υπογράμμισε.

Μιλώντας για την παρουσία τους στην Ουάσινγκτον και το Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία», ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Για την Τουρκία και τη Χάγη

Αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε πως «η Τουρκία προκαλεί, επειδή απομονώνεται».

Σε ερώτηση για τις κινήσεις της Ελλάδας εάν η Άγκυρα στείλει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός είπε πως «θα γίνει ό,τι χρειαστεί».

Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Για Εξάρχεια, καταλήψεις και εγκληματικότητα

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την εγκληματικότητα, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με τις εκκενώσεις καταλήψεων στο Κουκάκι, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε στο Κουκάκι. Δεν είμαι αυτός που θα υποδείξει στον εισαγγελέα τι πράξη είναι αυτή. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον, πετώντας τσιμεντόλιθο, είναι δεδομένη» πρόσθεσε.

«Είναι οι τσιμεντόλιθοι στους αστυνομικούς. Δεν είμαι, όμως, εγώ αυτός που θα κάνω αυτή την κρίση. Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω αλλαγές αυτή τη στιγμή στον ποινικό κώδικα» συμπλήρωσε.

Από του χρόνου η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως θα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 και στην κατάργηση της από το 2021.

Στη συνέχεια, έκανε και πάλι λόγο για το υπερπλεόνασμα του 2019, από το οποίο δόθηκε και το επίδομα του κοινωνικού μερίσματος.

Για τους στόχους της ανάπτυξης του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έκανε λάθος για το στόχο που είχε θέσει προεκλογικά για την οικονομία το 2020, λέγοντας πως για το τρέχον έτος η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3% του ΑΕΠ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του η οικονομία μπορεί «να μας διαψεύσει ευχάριστα και να κινηθεί ακόμα παραπάνω».

Και πάλι «όχι» για πρόωρες εκλογές

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές. Εκλογές θα έχουμε το 2023».

Αν σου άρεσε κάνε