Ο διπλωματικός ελιγμός της Αθήνας με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ

Ο διπλωματικός ελιγμός της Αθήνας με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:09 Δημιουργία 17/01/20, 08:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ραγδαίες είναι από χθες τη νύχτα οι εξελίξεις γύρω από το λιβυκό ζήτημα, καθώς ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Η παρουσία του Χαφτάρ στην πρωτεύουσα, που έφτασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης υπό άκρα μυστικότητα, γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης, ο οποίος είχε δει τον Νίκο Δένδια στη Βεγγάζη προ ολίγων εβδομάδων, είχε ζητήσει από τους Γερμανούς την συμμετοχή της Αθήνας στη Σύνοδο του Βερολίνου, χωρίς ωστόσο να πετύχει κάποιο αποτέλεσμα.

Η συνάντηση του Χαφτάρ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών χθες τη νύχτα και πιθανώς σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί σαφώς ένα μήνυμα και προς την Τουρκία που υποστήριζε την αμφιβόλου νομιμότητας κυβέρνησης της Τρίπολη, με την οποία μάλιστα υπέγραψε και το γνωστό μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του αργά χθες το απόγευμα στον Alpha δεν έκρυψε την δυσφορία του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα βάλει βέτο στην ΕΕ σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη Λιβύη, εφόσον δεν απορριφθεί - ακυρωθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ως παράνομη η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή στην Άγγελα Μέρκελ, καθώς και στην επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην επικείμενη προεδρική εκλογή. Υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυρίας Σακελλαροπούλου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα υπερψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ, κάτι που σημαίνει ότι θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με 266 θετικές ψήφους.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε την κριτική του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να ανακοινώσει την επιλογή του, λέγοντας ότι το έκανε νωρίτερα από ό,τι είχε υποχρέωση.

Σε ερώτηση για τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι «ήταν ένας καλός πρόεδρος» και πρόσθεσε: «Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Τον σέβομαι και τον τιμώ, ήταν καλός πρόεδρος, σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί είναι γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει γιατί «όχι κι εγώ».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αν ήξερε όσα γνωρίζει τώρα για το μεταναστευτικό πριν από έξι μήνες, δεν θα καταργούσε το υπουργείο, αλλά επέμεινε ότι η πολιτική του και ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.

«Οι αιτήσεις ασύλου»- είπε χαρακτηριστικά - «πρέπει να ελέγχονται εντός δύο μηνών και αν δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω στην Τουρκία. Στέλνουμε μήνυμα: Όποιος δεν είναι πρόσφυγας να μη μπει στον κόπο, να γυρίσει πίσω».

Τέλος, είπε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προθέσεις του και απέρριψε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας.

Αν σου άρεσε κάνε