Ξεκάθαρη θέση Χαφτάρ για την ακυρότητα του ΜοU Τουρκίας-Λιβύης

Ξεκάθαρη θέση Χαφτάρ για την ακυρότητα του ΜοU Τουρκίας-Λιβύης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:50 Δημιουργία 17/01/20, 15:42

Ξεκάθαρη θέση για την ακυρότητα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης έλαβε ο στρατάρχης Χαφτάρ κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, μόλις λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο.

Μάλιστα, ο ίδιος δεσμεύτηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη», σημείωσε, προσερχόμενος στη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, ο στρατάρχης χαρακτήρισε άκυρα Αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας, καταγγέλλοντας παράλληλα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μνημόνια είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από μία κυβέρνηση, που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο κ. Haftar κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Ηχηρό μήνυμα από Αθήνα

Οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Λιβύης είναι καταιγιστικές από χθες το βράδυ, με την Αθήνα να προχωρεί σε διπλωματικό ελιγμό και τον Χαφτάρ να καταφτάνει στην πρωτεύουσα αιφνιδίως.

Η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα πως δεν θα μείνει αδρανής στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ότι θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε όσα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αν σου άρεσε κάνε