Μήνυμα ακυρότητας των επίμαχων μνημονίων περιμένει η Αθήνα από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Μήνυμα ακυρότητας των επίμαχων μνημονίων περιμένει η Αθήνα από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:04 Δημιουργία 19/01/20, 09:55

Ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα επίμαχα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρα περιμένει η Αθήνα από τη σημερινή, ιδιαίτερα κρίσιμη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, από όπου η χώρα μας έχει αποκλειστεί.

Άλλωστε, αυτή ήταν η θέση των εκπροσώπων της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου. Αυτή υιοθετήθηκε.

«Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ...», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η Αθήνα προχώρησε σε ένα ισχυρό διπλωματικό ελιγμό, με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη.

Ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης τόνισε την ακυρότητα των μνημονίων, καθώς και τον αρνητικό παρεμβαστικό ρόλο της Άγκυρας, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα έστειλε εκ νέου μήνυμα κομβικού ρόλου στις εξελίξεις, που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Michel, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian), με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και χθες το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Αν σου άρεσε κάνε