Μητσοτάκης: Τομή οι μεταρρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια

Μητσοτάκης: Τομή οι μεταρρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:42 Δημιουργία 21/01/20, 19:43

Τη σημασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης από τη Βουλή, σε παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση λίγο πριν από τη ψήφιση του ν/σ.

Όπως είπε, «είναι μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που καθιερώνουν την αξιολόγηση στα πανεπιστήμια συνδυάζοντάς τη με την χρηματοδότηση και την παραγωγή επιστημονικού έργου. Το τρίπτυχο σχεδιασμός - αξιολόγηση- ευελιξία συμπυκνώνει το περιεχόμενο και τους στόχους των διατάξεων που εισηγείται σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η κυβέρνησή μας σηκώνει το γάντι στις προκλήσεις των καιρών. Γι'αυτές τις θέσεις άλλωστε μαζί με εκείνες για την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών ψηφίστηκε από τους πολίτες και είναι αποφασισμένη να τις κάνει πράξη.

Έχω βαθιά πίστη στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο όμως θα ανοίξει πραγματικά τα φτερά του μόνο αν του δοθεί η δυνατότητα να αποφασίζει το ίδιο για το ταξίδι του στη γνώση και την έρευνα, κάτι που επιχειρεί να κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι μια πρόταση ελευθερίας και ευθύνης για τα δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε.

Ακόμα, σημείωσε πως «η χώρα αποκτά Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα όργανο που έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά ΑΔΙΠ με διευρυμένες, με ενισχυμένες αρμοδιότητες.Να αποτελέσει θεσμικό αντίβαρο στις όποιες παρεμβάσεις εκάστοτε κυβέρνησης, εκάστοτε υπουργού».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «κεντρικότερη αποστολή της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι η συνεχής αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων με κριτήρια τα οποία θα προτάσσουν τον παραγωγικό ρόλο αλλά και την κοινωνική διάσταση των πανεπιστημίων.

Κάνουμε και το επόμενο βήμα να συνδέσουμε την αξιολόγηση των πανεπιστημίων με τη χρηματοδότησή τους. Το κράτος εξακολουθεί να εγγυάται τη βιωσιμότητα των σχολών. H ετήσια επιχορήγηση θα καταρτίζεται κατά 80% βάσει αντικειμενικών δεδομένων, αριθμός των φοιτητών, κόστος σπουδών, γεωγραφική θέση του κάθε ιδρύματος. Όμως, σε ποσοστό 20% θα καθορίζεται από δείκτες, που θα επιλέγουν τα ίδια: η ποιότητα της διδασκαλίας, η πρωτοτυπία της επιστημονικής έρευνας και η δυναμική εξωστρέφεια. Όλα αυτά θα αποτελούν, έτσι, κίνητρα για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «τα πανεπιστήμια θα αποκτούν τα ίδια την δυνατότητα να καθορίζουν μόνα τους την πορεία τους, διαχειριζόμενα ανάλογα και τους πόρους τους.

Έτσι αντιλαμβάνομαι το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε σήμερα δεν θα στοιχήσουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία. Οι μεγάλες αλλαγές συχνά δεν είναι ζήτημα χρημάτων αλλά απόφασης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει και άλλες διατάσεις ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η θέσπιση για πρώτη φορά στη χώρα Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής. «Δίνει και τη συμβολική δυνατότητα που δίνουμε στα σχολεία να αποφασίζουν μόνα τους για τις σχολικές εκδρομές» είπε.

Ακόμα χαιρέτισε την προσπάθεια που κάνει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα το οποίο προσφέρεται σε φοιτητές του εξωτερικού με δίδακτρα. «Κατά την άποψή μου τα δίδακτρα είναι εξαιρετικά λογικά για την ποιότητα των γνώσεων που θα παρέχει», σημείωσε ενώ νωρίτερα υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να διαγνώσει το εντονότατο ενδιαφέρον σημαντικότατων πανεπιστημίων με ελληνικά.

Ειδική μνεία έκανε επίσης στη διάταξη για τις σχολικές εκδρομές. Όπως είπε «δίνουμε, συμβολική, αλλά πολύ ουσιαστική, δυνατότητα στα σχολεία να μπορούν να αποφασίζουν τα ίδια για τις σχολικές εκδρομές» και εξήγγειλε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα «θα ακολουθήσει πλήρες σχέδιο για μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές προς τους πρυτάνεις, λέγοντας ότι «βολεύονταν στη λογική ότι για τα σημαντικά θα αποφασίσει ο υπουργός Παιδείας». «Ελευθερία σημαίνει ευθύνη και αξιολόγηση. Το βάρος των σημαντικών αποφάσεων πηγαίνει από το υπουργείο στα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα σύνθημα της Αριστεράς: «Χρειάζεται εθνική συναίνεση για τα δημόσια πανεπιστήμια και τότε ίσως χρησιμοποιήσω. και εγώ ένα παλιό σύνθημα που ακουγόταν στα αμφιθέατρα: πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στον αγώνα».

Αν σου άρεσε κάνε