Νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:03 Δημιουργία 22/01/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Νέα συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να έχει στο περιθώριο της Συνόδου του Νταβός ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Θα πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και επιθέσεων.

Το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένει εξαιρετικό, γεγονός που πιστοποιήθηκε και από την επιστολή - στήριξη των ελληνικών θέσεων που απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.

Στην επιστολή ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διατήρηση της ασφάλειας και ευημερίας της χώρας μας.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας την επιστολή, είπε ότι οι ΗΠΑ τονίζουν ότι παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, μιλούν για υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως σύμμαχο, ως κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο. «Η επιστολή αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους απαξίωσαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις θετικές δηλώσεις των ΗΠΑ, με τις οποίες εκφράζουν την στήριξη της Ελλάδας.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχεται επιστολή μετά από εκείνη του Κίσινγκερ. Λέει ότι - όπως είπε ο Τράμπ - η σχέση μας είναι εξαιρετική και πως διατηρούν την προσήλωσή τους στη διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Η επιστολή Πομπέο ήταν το «χαστούκι» που δέχτηκε η πολιτική της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο. Το δεύτερο προήλθε από την Ιταλία, η οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι δήθεν η Άγκυρα έχει συμφωνήσει με την Ρώμη για συνεργασία στην ΑΟΖ, που ανακηρύχθηκε μέσω του ψευτομνημονίου Τουρκίας - Τρίπολης. «Όλα αυτά στερούνται βάσης», τόνισε στη ανακοίνωση - ράπισμα στον Τούρκο πρόεδρο το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Αν σου άρεσε κάνε