Από την πρώτη ψηφοφορία η εκλογή της πρώτης γυναίκας ΠτΔ

Από την πρώτη ψηφοφορία η εκλογή της πρώτης γυναίκας ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:59 Δημιουργία 22/01/20, 09:55

Από την πρώτη ψηφοφορία, με ευρεία πλειοψηφία και διακομματική στήριξη, αναμένεται να εκλεγεί η Αικατερινή Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας.

Η ψηφοφορία το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή θα είναι ονομαστική και υπέρ της υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου τάσσονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συγκεντρώσει 265 ψήφους.

Σημειώνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για οικογενειακό ταξίδι, εντούτοις αναμένεται να στείλει επιστολή.

Βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν συνδέεται πλέον με τη διάλυση της Βουλής. Το Σύνταγμα προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή. Στις δυο πρώτες χρειάζονται 200 θετικές ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην τελευταία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Όλα δείχνουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου δεν θα συναντήσει εμπόδια στον δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής αθροίζουν 266 βουλευτές και άρα η υποψηφιότητά της αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες - κατά το Σύνταγμα - 200 ψήφους.

Εφόσον όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κ. Σακελλαροπούλου.

Η ορκωμοσία της αναμένεται να γίνει περίπου στις 13 Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Επισημαίνεται πως κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι «η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία».

«Όπως υπογράμμισε, ο Κ. Μητσοτάκης, η επιλογή της κυρία Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την πατρίδα μας. Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της πατρίδας μας» ανέφερε.

Αν σου άρεσε κάνε