«Βράζει» το Β. Αιγαίο για το μεταναστευτικό - Στο Μαξίμου δήμαρχοι και περιφερειάρχες

«Βράζει» το Β. Αιγαίο για το μεταναστευτικό - Στο Μαξίμου δήμαρχοι και περιφερειάρχες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:00 Δημιουργία 23/01/20, 10:53

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται αμείωτες, το μεταναστευτικό παραμένει ένα από τα πιο «καυτά» μέτωπα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτή την ώρα ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι των νησιών του βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσουν με τους κκ. Μηταράκη και Γεραπετρίτη για τα τεράστια προβλήματα λόγω των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές επαφές έχουν «φόντο» την καθολική απεργία στο βόρειο Αιγαίο και το πλήθος κόσμου που βγήκε στους δρόμους.

Μάλιστα, χθες, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας και όχι άλλες αποθήκες για ταλαιπωρημένες ψυχές».

Οι νησιώτες του βορείου Αιγαίου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το μεταναστευτικό, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών.

Στο μεταξύ, χθες, σε Χίο, Λέσβο και Σάμο πραγματοποιήθηκε γενική 24ωρη απεργία, με τα καταστήματα και τις δημόσιες υπηρεσίες να παραμένουν κλειστά, ενώ έγιναν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε», είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Επισημαίνεται ότι σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Νότη Μηταράκη,17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και «για το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία». «Η ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους και άρα ο de facto αποκλεισμός τους από το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτικιή περίθαλψη, σε συνδυασμό με τον υπερσυνωστισμό στα νησιά –ως απόρροια του γεωγραφικού περιορισμού– και την παρατεταμένη παραμονή σε ακατάλληλες συνθήκες ζωής στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα μας και παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και κάθε έννοια εθνικού ή διεθνούς δικαίου», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αν σου άρεσε κάνε