Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη 3% με πολιτική σταθερότητα, επενδύσεις και πλεονάσματα 2%

Κ. Μητσοτάκης: Ανάπτυξη 3% με πολιτική σταθερότητα, επενδύσεις και πλεονάσματα 2%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:48 Δημιουργία 23/01/20, 13:42

Στο 3% τοποθέτησε το στόχο της ανάπτυξης για το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα ύψους 2%, προκειμένου να δημιουργηθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών.

Τάδε έφη ο πρωθυπουργός σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Νταβός με τον καθηγητή ιστορίας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια της οποίας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας τους τελευταίους έξι μήνες έχει πετύχει ένα «success story» και έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο.

«Τίποτα δε σε προετοιμάζει για τις ευθύνες, όταν αναλαμβάνεις την εξουσία. Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι πετυχαίνεις, όταν κινείσαι γρήγορα. Όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει να προχωρήσω γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Καθώς, λίγες κυβερνήσεις το κατάφεραν. Κινηθήκαμε γρήγορα στο να προωθήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Μειώσαμε φόρους στην οικονομία και στην οικοδομή. Είμαστε στην αρχή ενός κύκλου μεγάλης ανάπτυξης για τη χώρα. Και έχουμε όλα τα εχέγγυα. Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδυναμία. Δε θα βρεις στην Ευρώπη τέτοιο παράδειγμα. Δείτε τι γίνεται σε Ιταλία και Ισπανία. Δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023. Οι πολιτικές μας είναι σωστές. Η οικονομία αντιδρά θετικά. Η εμπιστοσύνη των αγορών μεγαλώνει. Επενδύσεις έρχονται στην Ελλάδα. Στην Αθήνα πλέον μπορείς να νιώσεις τη θετική διάσταση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής σταθερότητας σε μία Ελλάδα, που πέρασε από 40 κύματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

«Η χώρα έβγαινε από την κρίση το 2014, όταν είχαμε το πείραμα των λαϊκιστών που ήταν οδυνηρό για τη χώρα. Οι πολίτες δεν ξεχνούν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών. Βρεθήκαμε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ, πριν τη θεαματική "κωλοτούμπα" του κ. Τσίπρα. Ζήτησα από τους πολίτες να με ψηφίσουν, για να αλλάξω τη χώρα και να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Αναμένω η ανάπτυξη το 2020 να είναι κοντά στο 3%. Αλλά νομίζω ότι είναι σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις. Είμαστε κοντά στο να πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων από το 2021, για να έχουμε περισσότερο χώρο και να μειώσουμε και άλλο τους φόρους. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι για το καλό της χώρας. Όχι επειδή μας τις επιβάλλουν κάποιοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε