Τσίπρας: Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο για να πάτε σε πρόωρες εκλογές

Τσίπρας: Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο για να πάτε σε πρόωρες εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 23/01/20, 20:55

Στη λογική του για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2020 προχώρησε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, κατά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο.

Όπως είπε, «η εκτίμησή μας είναι ότι σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο ώστε να πάτε πρόωρα σε εκλογές».

Συνεχίζοντας, ανέφερε «πως όλοι κατανοούν ότι ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας η απλή αναλογική.Εμείς έχουμε διαφορετικό ηθικό πλαίσιο γιατί εμείς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας κομμάτι αλλά ούτε και συνέχεια του παλαιού συστήματος και δεν θα ανταγωνιστούμε μαζί σας για το ποιος πήρε το παλιό, καλό ή το κακό ΠΑΣΟΚ ιδίως όταν μάλιστα βλέπω στα έδρανα τα υπουργικά να κάθεται ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Θεοδωρικάκος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση διεκήρυττε στη συζήτηση για το ν/σ της ψήφου των αποδήμων τη μεγάλη αξία της ισοτιμίας της ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού. «Ενώ η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εξωτερικών σας συγκινούσε τα μάλλα, η ισοτιμία της ψήφου του εσωτερικού δεν σας συγκινεί» είπε και σχολίασε πως η στάση αυτή μαρτυρά έλλειψη εμπιστοσύνης στην ωριμότητα του ελληνικού λαού και αδυναμία κατανόησης της ανάγκης για συναινέσεις και συγκλίσεις.

«Δεν μπορείτε να επιδιώκετε συναίνεση Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και να αλλάζετε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο» τόνισε, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανεύθυνη στάση και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. «Η χώρα πασχίζει να περάσει τις θέσεις της στα διεθνή φόρα, όταν έχει παρουσία σε αυτά», σημείωσε.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Λέγατε ότι θα τα φτιάξετε όλα και τα έχετε κάνει μπάχαλο. Αλλάξατε πέντε διαφορετικούς υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ήρθατε μετά από έξι μήνες να το ξανασυστήσετε. Ποιος μπορεί να σας εμπιστευθεί τώρα; Ρωτήστε τους κατοίκους στα νησιά του Αιγαίου, εάν το εξάμηνο που εσείς κάνατε πειραματισμούς η κατάστασή τους βελτιώθηκε ή επιδεινώθηκε».

Οικονομία

Όσον αφορά τα ζητήματα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που θα ερχόταν; Πού ήταν η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό; Πού είναι η αύξηση του βασικού μισθού; Πού είναι οι δουλειές; Πού είναι οι περιβόητες ελαφρύνσεις για μεσαίους και αδύναμους;»

«Αντ' αυτού βλέπουμε μαζικές απολύσεις στον ΟΤΕ, στις τράπεζες- για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση. Επίσης το κοινωνικό μέρισμα περιορίστηκε σημαντικά», πρόσθεσε.

Ασφαλιστικό

Τέλος για το νέο ασφάλιστικό ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως «ένα μεγάλο θέμα είναι οι συντάξεις. Τώρα έχει γίνει ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός ότι θα αυξηθούν, αλλά τα χρήματα στον προϋπολογισμό είναι 200 εκατ. ευρώ λιγότερα».

«Πώς γίνεται αυτό; Οι αυξήσεις θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων μόνο. Και αυτές δεν αφορούν χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά κάποιους των ανώτερων κλιμακίων. Το 90% των ήδη συνταξιούχων θα έχει απώλειες σε ετήσια βάση, οι οποίες έχουν να κάνει με την κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης», υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε