Μπορέλ(ΕΕ): Να τελειώνουμε με τις κυρώσεις κατά Τουρκίας - «Παράνομη» η συμφωνία με Λιβύη

Μπορέλ(ΕΕ): Να τελειώνουμε με τις κυρώσεις κατά Τουρκίας - «Παράνομη» η συμφωνία με Λιβύη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:20 Δημιουργία 26/01/20, 10:16

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον προβληματισμό του για την κατάσταση στη Λιβύη την επαύριο της διάσκεψης του Βερολίνου εκφράζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.

Σε μια συνέντευξη με ανταποκριτές ενός μικρού αριθμού ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή», ο κ. Μπορέλ μίλησε εφ’ όλης της ύλης για τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, σε μια περίοδο την οποία χαρακτηρίζει «ένα πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον» (μια έμμεση αναφορά στη διεθνή αναταραχή που επικρατεί από τα τέλη Δεκεμβρίου και την αμερικανική επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί).

Ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τις κυρώσεις» που θα επιβληθούν εξαιτίας των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επιπλέον, «στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης παράνομη και απαράδεκτη».

Σε ερώτηση για το αν η Ε.Ε. μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για την άμβλυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων ωστόσο, ο βετεράνος Ισπανός Σοσιαλιστής αναφέρει ότι «η σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία έχει διαβρωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», παραδεχόμενος έμμεσα ότι μια τέτοια απόπειρα διαμεσολάβησης θα έπεφτε στο κενό. Σε κάθε περίπτωση, λέει, «δεν πρόκειται για ζήτημα διαμεσολάβησης· πρόκειται για ζήτημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Σχετικά με τη Λιβύη, δηλώνει ότι «η ανακωχή κρέμεται από μια κλωστή». Οπως αναφέρει, την ημέρα που συνομιλούμε υπήρξε «σειρά περιστατικών» ένοπλης βίας στην περιοχή του αεροδρομίου της Τρίπολης. «Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ημερομηνία για τη συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευθεί την κατάπαυση πυρός».

Ο κ. Μπορέλ, ωστόσο, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη διάσκεψη του Βερολίνου μια «διπλωματική επιτυχία», μεταξύ άλλων γιατί «επανέφερε την Ε.Ε. στο προσκήνιο» στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Η υποχώρηση της Ευρώπης «άφησε ένα κενό στη Μεσόγειο», εξηγεί, το οποίο «υπάρχει ο κίνδυνος να το καλύψουν η Ρωσία και Τουρκία».

Σε ερώτηση για τον ρόλο της Μόσχας και της Αγκυρας και το αν θα συμβάλουν πραγματικά στην αποκλιμάκωση, απαντά προσεκτικά: «Πρέπει να πιστέψω τον Πούτιν και τον Ερντογάν όταν υπόσχονται ότι θα σταματήσουν να εξοπλίζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Ανέλαβαν κάποιες δεσμεύσεις – δεν μπορεί να είναι απλή ρητορική».

Σχετικά με την «Επιχείρηση Σοφία», τη ναυτική αποστολή της Ε.Ε. που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο επιχειρεί χωρίς πλοία, λέει το εξής: «Ελπίζω ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια απόφαση για την επανεργοποίηση της επιχείρησης, ώστε να συμβάλει στην επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη». Η αρχική αποστολή της «Σοφίας» ήταν η αποτροπή της λαθραίας διακίνησης μεταναστών προς την Ε.Ε. και έχουν τεθεί ερωτήματα για το πόσο εύκολο θα είναι να αλλάξει η αποστολή αυτή. Ο ύπατος εκπρόσωπος επιμένει ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές· η επιχείρηση απλά θα «αλλάξει εστίαση».

Αν σου άρεσε κάνε