Επιστολή Κουμουτσάκου στην Κομισιόν για κοινή «γραμμή» στο προσφυγικό

Επιστολή Κουμουτσάκου στην Κομισιόν για κοινή «γραμμή» στο προσφυγικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 27/01/20, 17:33

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση σημειώνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ο Έλληνας αξιωματούχος τονίζει την επιτακτική ανάγκη τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν αποτελεσματική αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, και υπογραμμίζει την ανάγκη επιμερισμού των βαρών με σχετική συνδρομή στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, αφού τα σύνορα των κρατών αυτών είναι και σύνορα της Ένωσης.

Επιπλέον, εστιάζει στην ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των πρωτοβουλιών που έχει ήδη καταθέσει η Ελλάδα, δηλαδή την τριμερή πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου-Βουλγαρίας για την Ανατολική Μεσόγειο, την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών και την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Συμφωνία Έδρας του EASO στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, υπογράφεται αύριο στην Αθήνα η Συμφωνία Έδρας (Host Country Agreement) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO) με την Ελλάδα, από τον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, και τη διευθύντρια του Οργανισμού, Νίνα Γκρέγκορι.

Η εν λόγω Συμφωνία έχει, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, ιδιαίτερη σημασία, καθώς κλείνει μια νομική εκκρεμότητα πολλών ετών και πλέον ο Οργανισμός αναπτύσσει τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή του δραστηριότητα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις διαδικασίες ασύλου.

Η Συμφωνία Έδρας προβλέπει σχεδόν τον διπλασιασμό των εργαζομένων του Οργανισμού στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συμβάλλουν σημαντικά στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Αν σου άρεσε κάνε