Ξεκάθαρη στήριξη Μακρόν σε εθνικά και πλεονάσματα

Ξεκάθαρη στήριξη Μακρόν σε εθνικά και πλεονάσματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:41 Δημιουργία 29/01/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την έναρξη μίας νέας εποχής στις σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, με κυρίαρχο στοιχείο τη στενότερη συνεργασία σε ακόμη περισσότερους τομείς, θα εγκαινιάσουν σήμερα στα Ηλύσια Πεδία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν.

Με φόντο την ελληνοτουρκική ένταση, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία στη δεύτερη - μέσα σε πέντε μήνες - συνάντησή τους να μιλήσουν για την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο, το λυβικό και την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει βρεθεί στο πλευρό της Αθήνας και ήταν από τους ηγέτες που στάθηκαν απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Θεωρείται βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξει και σήμερα, επικρίνοντας τη στάση της Άγκυρας και απορρίπτοντας το ψευτο - μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Θα πράξει, δηλαδή, όλα όσα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής το Βερολίνο και η καγκελάριος Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.

Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Στο οικονομικό πεδίο, η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας και στην προσπάθεια της για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο forum μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων, οι κ.κ. Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα, για να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 – 2027.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας μέλους της Ε.Ε., με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ κι αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το ζήτημα.

Αν σου άρεσε κάνε