Δημοσκόπηση: Το μεταναστευτικό μάστιγα για την πλειονότητα των Ελλήνων

Δημοσκόπηση: Το μεταναστευτικό μάστιγα για την πλειονότητα των Ελλήνων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:55 Δημιουργία 29/01/20, 10:48

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της ως προς τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, των ελληνοτουρκικών εντάσεων, καθώς και της οικονομίας και των καταλήψεων, δίνουν οι Έλληνες πολίτες, διατηρώντας τη ΝΔ στην πρώτη θέση με διευρυμένο προβάδισμα 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί είναι η προτεραιότητα που δίνει η πλειοψηφία των Ελλήνων ως προς την κρισιμότητα των θεμάτων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το μεταναστευτικό και στη δεύτερη οι τουρκικές προκλήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll, οι πολίτες επικροτούν σε ποσοστό άνω του 60% την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, το μεταναστευτικό παραμένει η καυτά πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς μόλις το 18,2% (από 27,4% που ήταν τον Νοέμβριο) δηλώνει ικανοποιημένο με τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ το 78,5% δηλώνει "καθόλου" και "μάλλον όχι ικανοποιημένο".

Το 79,3% πιστεύει ότι ήταν λάθος η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ το 64,9% κρίνει ότι με την επανίδρυση του Υπουργείου θα υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αντιθέτως, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρούνται το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά το μεταναστευτικό – προσφυγικό (με τρίτο την οικονομία), το 59,6% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Για την Σύσκεψη στο Βερολίνο μάλιστα μόλις το 22,9% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση για την απουσία της χώρας, ενώ το 63,2% επικρίνει την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου - το 54,5% το θεωρεί πιθανό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41,5%.

Γενικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεντρώνει ικανοποίηση της τάξης του 55% για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας. Ωστόσο, ικανοποιημένο με τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μόλις το 24,3%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει θετικές γνώμες για την αντιμετώπιση εκ μέρους της των καταλήψεων κτηρίων (74,6%) και για την οικονομική της πολιτική (60,5%).

Την ίδια ώρα, το συντριπτικό ποσοστό του 83% ζητεί να εξαντληθεί η τετραετία, δηλώνοντας αρνητικό ως προς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη Βουλή, έχει ενδιαφέρον ότι ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 83% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία.

Στα ποσοστά των κομμάτων, η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38,3 % (40,5% τον Νοέμβριο) έναντι 21,3% του ΣΥΡΙΖΑ (23% τον Νοέμβριο). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Κίνημα Αλλαγής 5% (5,3%), ΚΚΕ 4,6% (5,1%), Ελληνική Λύση 4,3% (4,5%) , ΜέΡΑ 25 2,7% (3%). Η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στις 17 μονάδες (17,5 μονάδες τον Νοέμβριο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός και με μεγάλη δημοφιλία, επτά μήνες μετά τις εκλογές. Το 46,2% τον θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό - προηγείται του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 20%. Ταυτόχρονα με το 62,4% των ερωτηθέντων να έχει θετική άποψη για το πρόσωπό του και μόλις 35.4% αρνητικές απόψεις, είναι μακράν πρώτος, αλλά και ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές απόψεις (Α. Τσίπρας 32,8% έναντι 64,9%, Φ. Γεννηματά 26,7% έναντι 64,9%, Δ. Κουτσούμπας 27% έναντι 61,9%, Κ. Βελόπουλος 21,6% έναντι 69,5%, Γ. Βαρουφάκης 15,9% έναντι 77,9%).

Η πρώτη τριάδα υπουργών ως προς την θετική άποψη για το έργο και την εικόνα των κυβερνητικών στελεχών αποτελείται από τους Νίκο Δένδια, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο. Η δεκάδα συμπληρώνεται από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, Βασίλη Κικίλια, Γιάννη Βρούτση, Νίκη Κεραμέως και Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά θετικών απόψεων της πρώτης δεκάδας κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά από 41% έως 56%, ποσοστά που βρίσκονται πάνω από το ποσοστό της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε