Κυβέρνηση: Λόγω δυσμενών συνθηκών το τουρκικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Κυβέρνηση: Λόγω δυσμενών συνθηκών το τουρκικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:03 Δημιουργία 31/01/20, 10:00

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Σημειώνεται πως το ερευνητικό πλοίο παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από την παρακολούθηση της πορείας του πλοίου, αυτό φαίνεται να απομακρύνεται σιγά – σιγά από την περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Επισημαίνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όπου η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.

Αν σου άρεσε κάνε