Επανεκκινούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Επανεκκινούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 03/02/20, 20:08

Στον απόηχο του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά από το διάπλου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέρρευσε σήμερα πως επανεκκινούν οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σύμφωνα με το skai.gr, οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών αναμένεται να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων στα μέσα του Φεβρουαρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση των Νίκο Παναγιωτόπουλου - Χουλουσί Ακάρ στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:

*Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,

*Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και

*Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Αν σου άρεσε κάνε