Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Μόνο για την υφαλοκρηπίδα στη Χάγη

Πέτσας για ελληνοτουρκικά: Μόνο για την υφαλοκρηπίδα στη Χάγη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:11 Δημιουργία 04/02/20, 14:17

Τη στάση της Ελλάδας για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία επανέλαβε σήμερα, Τρίτη, ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σχολιάζοντας τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Άγκυρα.

Αφορμή στάθηκαν οι νέες δηλώσεις του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, για πιθανή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «το μόνο θέμα που τίθεται υπό διευθέτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος έχει δηλώσει ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Σχετικά με τα επεισόδια στη Μόρια κατά πόσον μπορεί να ήταν υποκινούμενα, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα το διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές και προσέθεσε: «Κατατέθηκε τροπολογία για τις ΜΚΟ. Εμείς θα βάλουμε τάξη στην αναρχία στην οποία υπάρχει. Στο εξής θα είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται τα μέλη και οι συνεργασίες για να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της δράσης τους».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση, σημείωσε ότι «εξαιτίας των αυξημένων ροών είναι μεγάλος ο όγκος των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά» και τόνισε: «Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά όχι μόνο με την προώθηση αλλά και με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου».

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «συναντίληψη» με τον περιφερειάρχη, αλλά ταυτόχρονα και διαφορές σχετικά με τις κλειστές δομές και το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Οι διαδικασίες προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό και παράλληλα ενισχύεται η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της κατάστασης. Για την ώρα είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά όπως έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί η άποψη αν κριθεί απαραίτητο.

Σε ερώτηση γιατί δεν παρίσταται ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης στα ραντεβού με FIFA και UEFA για τα ζητήματα του ποδοσφαίρου, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «επειδή είχε μπει στο κάδρο των αντιπαλοτήτων μεταξύ δύο ομάδων, επιλέξαμε να μην μπει στο στόχαστρο ο Αυγενάκης». Στα πρώτα ραντεβού πήγε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση στηρίζει τον υφυπουργό Άμυνας Ακλιβιάδη Στεφανή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο είναι απόρροια της δημιουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Απλώς υπήρξε ανακατανομή δραστηριοτήτων που προέκυψε μετά τη δημιουργία του υπουργείου. Ο έλεγχος των συνόρων παραμένει στον κ. Στεφανή».

Για τα πλωτά φράγματα, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «μιλάμε για μία πιλοτική εφαρμογή ενός πλωτού φράγματος που θα εξεταστεί αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με βάση τους στόχους που έχουμε βάλει. Αν πληρούνται οι στόχοι θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί για να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις που έχουμε για τη φύλαξη των συνόρων μας».

Σχετικά τη διεύρυνση της ΕΕ που συζητήθηκε με τον Πρόεδρο Μακρόν, εξέφρασε την ελπίδα «σιγά- σιγά ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας επισήμανε πως «υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος». Από 1η Μαΐου θα αρχίσει να ισχύει ο νέος πτωχευτικός κώδικας οπότε θα μπορούν να ενταχθούν ανάλογα με τις διατάξεις του και άλλοι ωφελούμενοι. Έκανε γενικότερα σαφές πως υπάρχει ένα «πλέγμα δράσεων που κατατείνει να προστατεύσει τους αδύναμους και να αποκαλύψει του στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θέλουμε να μετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη» και ακόμη βρισκόμαστε σε φάση συζητήσεων για τη συμμετοχή μας στη διαδικασία.

Αν σου άρεσε κάνε