Ενδείξεις-φωτιά στην «πόρτα» του Μαξίμου για το ρόλο των ΜΚΟ στο ΒΑ Αιγαίο

Ενδείξεις-φωτιά στην «πόρτα» του Μαξίμου για το ρόλο των ΜΚΟ στο ΒΑ Αιγαίο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:26 Δημιουργία 05/02/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με σειρά άμεσων μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί εκ νέου να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, που εξελίσσεται στο «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα για τη ΝΔ.

Μετά από την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το «πράσινο φως» για τη δημιουργία «κλειστών κέντρων», την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει και τις ΜΚΟ.

Η σχετική τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες τη νύχτα, αποτελεί συνέχεια των καταγγελιών περί υποκίνησης των επεισοδίων στη Μόρια και σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, στην κυβέρνηση έχουν φτάσει ενδείξεις, που εμφανίζουν διάφορες τέτοιες οργανώσεις να παίζουν ύποπτο ρόλο στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση θεσπίζει πλέον την καταχώριση και την πιστοποίηση των μελών των ΜΚΟ και ορίζεται παράλληλα Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, που θα αναλάβει τη διαχείριση του μητρώου.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο μητρώο μετανάστευσης και ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.

Μέλη, υπάλληλοι και συνεργάτες είναι υποχρεωμένοι πλέον να δηλώσουν την συμμετοχή τους μέσα σε τρεις μήνες.

Πέραν αυτών, ο σχεδιασμός για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, θα προχωρήσει άμεσα, ενώ τα σενάρια περί δημιουργίας υποδομών σε αραιοκατοικημένα νησιά, προκειμένου και εκεί να υπάρξουν κλειστά κέντρα, επανέρχονται στο προσκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πλέον ότι το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα, καθώς ούτε η Τουρκία το επιθυμεί ούτε η Ευρώπη θα πιέσει προς την κατεύθυνση της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Ο όποιος σχεδιασμός αφορά την παραμονή για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας και ταυτόχρονα τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία. Κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα παίξουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, που θα πρέπει να αποτελέσουν το «αλεξικέραυνο» στις αντιδράσεις μερίδας πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε χθες από την επίσκεψη του σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα έχει σύσκεψη με τους αρμόδιους παράγοντες, ενώ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι αποφασισμένος να θέσει και πάλι το θέμα στο ανώτατο επίπεδο.

Αν σου άρεσε κάνε