Μεταναστευτικό: Εκτόνωση της κρίσης επιζητεί η κυβέρνηση

Μεταναστευτικό: Εκτόνωση της κρίσης επιζητεί η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:31 Δημιουργία 06/02/20, 09:26

Στο «υπ' αριθμόν ένα» πρόβλημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το μεταναστευτικό, τη στιγμή δε που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν την πλειονότητα των Ελλήνων να βλέπουν το ζήτημα ως μάστιγα για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους εκτόνωσης της μεγάλης αυτής κρίσης, ελέγχοντας σαφώς και τον ρόλο και τη δράση των ΜΚΟ στα νησιά του Β. Αιγαίου, καθώς στην «πόρτα» του Μεγάρου Μαξίμου έχουν φτάσει στοιχεία-φωτιά, καθώς και «τρέχοντας» το άσυλο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πλέον ότι το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα, καθώς ούτε η Τουρκία το επιθυμεί ούτε η Ευρώπη θα πιέσει προς την κατεύθυνση της τήρησης των συμφωνηθέντων.

Πάντως, ο σχεδιασμός για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, θα προχωρήσει άμεσα, ενώ τα σενάρια περί δημιουργίας υποδομών σε αραιοκατοικημένα νησιά, προκειμένου και εκεί να υπάρξουν κλειστά κέντρα, επανέρχονται στο προσκήνιο.

Ο όποιος σχεδιασμός αφορά την παραμονή για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας και ταυτόχρονα τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία. Κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα παίξουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, που θα πρέπει να αποτελέσουν το «αλεξικέραυνο» στις αντιδράσεις μερίδας πολιτών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη από τον οποίο έχει ζητήσει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Την ίδια δε στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις επαφές που έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του διεθνοποιεί το ζήτημα, όπως έκανε χθες στην «ομοιοπαθή» με τη χώρα μας Μάλτα, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες λαμβάνει και ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, στοχεύνοντας στη διασφάλιση περαιτέρω βοήθειας από τους εταίρους μας.

Αν σου άρεσε κάνε