Λύση στο «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού

Λύση στο «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 11/02/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την απόφασή της να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία κλειστών κέντρων, έτσι ώστε να περιφρουρήσει την ηρεμία στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, που δέχονται εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, που αφορά ένα κρίσιμο τμήμα της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, αποτέλεσε και η επίταξη ακινήτων, χωρών και εκτάσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Οι χώροι που επιτάσσονται είναι οι εξής:

  1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
  4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις δομές αυτές θα διαμένουν οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στην διαδικασία επιστροφής.

Της ανακοίνωσης αυτής είχε προηγηθεί χθες συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξει επιλογές για την ριζική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής στήριξης των δήμων, που έχουν οξύ πρόβλημα, ενώ θα ενισχυθεί και η αστυνομική παρουσία ακριβώς για να προστατευθούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοικιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης για την δημιουργία των κλειστών κέντρων, λέγοντας ότι έτσι θα εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο και τις επιστροφές.

«Με τους νησιώτες είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο υπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία των επιτάξεων για τη δημιουργία νέων δομών, ο ίδιος είπε ότι αυτή έχει ξεκινήσει και ότι οι νέες δομές θα παρέχουν ασφάλεια και θα δώσουν την δυνατότητα στην πολιτεία για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για το άσυλο και την αντιμετώπιση των μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά.

Αν σου άρεσε κάνε