Το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει το ασφαλιστικό - Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση

Το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει το ασφαλιστικό - Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:03 Δημιουργία 11/02/20, 14:01

Την καταψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προανήγγειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί σήμερα όχι μόνο τις πολιτικές του κ. Τσίπρα, αλλά και τις απαράδεκτες συμπεριφορές του».

Μιλώντας σε ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, ενώπιον εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» τον τίτλο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» που φέρει η πρόταση της Ν.Δ.

«Στην πράξη όπως όλοι διαπιστώνουν, δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο Νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ζει και βασιλεύει, έστω και με μερικές σωστές καθ΄υπόδειξη του Συμβουλίου Επικρατείας ρυθμίσεις. Είναι μακιγιάζ της Ν.Δ. στο Νόμο Κατρούγκαλου. Μπορούμε να τον λέμε από σήμερα 'νόμο Κατρούγκαλου Βρούτση'» σχολίασε.

«Με απόλυτη συνέπεια δηλώνουμε λοιπόν ότι όπως καταψηφίσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και το νόμο της κοινοπραξίας. Όπως είχα δηλώσει σε ανάλογη εκδήλωση εδώ στη Βουλή, ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίσει δικαιοσύνη και βιωσιμότητα στο σύστημα και αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους. «Αυτό όμως προϋποθέτει τρεις μεγάλες παραδοχές» ανέφερε η κ. Γεννηματά και εξήγησε: «Πρώτον: Ότι στην χώρα θα προκαλέσουμε αναπτυξιακή έκρηξη, με νέες επενδύσεις, καινοτομίες και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα. Δεύτερον: Ότι θα αντιμετωπίσουμε δραστικά την δημογραφική κρίση, που απειλεί το μέλλον μας ως κοινωνία, αλλά και το μέλλον του ασφαλιστικού. Τρίτον: Ότι θα φέρουμε νέους πόρους στο σύστημα. Οι σημερινοί δεν αρκούν για μεγάλες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θετικές παρεμβάσεις».

Ζήτησε επίσης «να καταργηθεί το Υπερταμείο της υποτέλειας και να μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου της χώρας», από τα έσοδά του οποίου «μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ασφαλιστικό, όπως και να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ από τις αδικίες που διατηρεί το κυβερνητικό νομοθέτημα, είναι η διάταξη για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, η οποία - όπως παρατήρησε - εξαφανίζει την προοπτική ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης και ειδικά των επαγγελματικών ταμείων. Υποστήριξε ότι ανοίγει τον δρόμο για την καθιέρωση ενός απόλυτα αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, καθώς απομακρύνεται η προοπτική καταβολής κανονικής 13ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους. «Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην Πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει. Και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να την υποστηρίξουν» ανέφερε.

Ζήτησε να μπει τέλος στα προσωρινά επιδόματα και να χορηγείται κανονικά η 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους της χώρας και ανέφερε ότι από την κυβερνητική πρόταση απουσιάζει κάθε μέριμνα για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους, δεν αποκαθίσταται η μεγάλη απώλεια στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας, διατηρούνται πλήρως οι αδικίες για τις συντάξεις των ομογενών μας από την Αλβανία και τον Πόντο, ενώ η διαφημιζόμενη μείωση των εισφορών αφορά κυρίως αυτές των εργοδοτών-εργαζομένων υπέρ ΟΑΕΔ, δηλαδή αφήνει λιγότερους πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, επεσήμανε ότι η αποσύνδεση της εισφοράς από το εισόδημα είναι μια αναγκαία αλλαγή.

Η κ. Γεννηματά προανήγγειλε ότι το ΚΙΝΑΛ προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα σε νέα κατάθεση νομοθετικής διάταξης που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων αναπηρίας και χηρείας και την άρση των αδικιών για τους ομογενείς από την Αλβανία και τον Πόντο και τους συνταξιούχους που έχουν μικρό αγροτικό εισόδημα».

Αν σου άρεσε κάνε