Μήνυμα Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ για τις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου σε Ακάρ για τις τουρκικές προκλήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 12/02/20, 21:33

Σε «θεσμικό πλαίσιο» έγινε την Τετάρτη η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών – κρατών του ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, που έχουν οξυνθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παναγιωτόπουλου, τονίστηκε στον Τούρκο υπουργό το μήνυμα πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν βοηθούν την κατάσταση, ειδικότερα εν όψει της επανεκκίνησης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης και Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών στις Βρυξέλλες, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν την Τετάρτη, 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Αν σου άρεσε κάνε