Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:04 Δημιουργία 14/02/20, 08:30

«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή την Παρασκευή, κατά την ειδική συνεδρίαση του Σώματος, όπου επί τάπητος θα τεθεί η κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεξαγωγή της συζήτησης γίνεται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού με αφορμή δύο επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον γγ του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, o Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει την συζήτηση, θα ακολουθήσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εισέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με «όπλο» την αναβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη του 2020, το ιστορικό ρεκόρ στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς και στην ψήφο εμπιστοσύνης επενδυτών και οίκων αξιολόγησης στην κυβέρνησή του.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να γυρίσει την ατζέντα, «σηκώνοντας» το ζήτημα του μεταναστευτικού, που αποτελεί ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «πατώντας» στις έντονες αντιδράσεις των νησιωτών για την επίταξη εκτάσεων με ΠΝΠ.

Ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της ερώτησης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα σε έξι μήνες έχει καταργήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων και έχει προβεί σε παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Παράλληλα, τονίζει ότι υποβάθμισε τον ρόλο του Σ.Ε.Π.Ε, ενώ με τον αναπτυξιακό νόμο αποδιάρθρωσε το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας, αρνείται να ανανεώσει συμβάσεις κατά του brain drain.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ρωτά τον Πρωθυπουργό: α) πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την «εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες» και β) αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain.

Από την πλευρά του, τώρα, ο κ. Κουτσούμπας στην δική του ερώτηση υποστηρίζει ότι η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται, ενώ η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κουτσούμπας καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.

2) τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.

Αν σου άρεσε κάνε