Προανακριτική: Τα τρία σενάρια μετά την άρνηση «Σαράφη» και «Κελέση» για κατάθεση

Προανακριτική: Τα τρία σενάρια μετά την άρνηση «Σαράφη» και «Κελέση» για κατάθεση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 20/02/20, 07:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται η μη ανταπόκριση των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis στην κλήση για κατάθεση, που τους απηύθυνε η προανακριτική επιτροπή.

Χθες, ούτε ο δεύτερος μάρτυρας προσήλθε στην ΓΑΔΑ, γεγονός που προκάλεσε πολλά και εύλογα ερωτήματα στα μέλη της επιτροπής, ενώ διατάχθηκε αυτόματα και η βίαιη προσαγωγή και των δύο. Η αστυνομία δεν κατόρθωσε να τους βρει και η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται η φρούρηση ή η παρακολούθηση των μαρτύρων που τελούν υπό το καθεστώς προστασίας.

Τα σενάρια που τώρα εξετάζει η επιτροπή είναι:
1. Να προχωρήσουν οι εργασίας χωρίς την εξέταση των δύο μαρτύρων.
2. Η κλήση των προσώπων, που είχε κατονομάσει ως προστατευόμενους μάρτυρες, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, κ. Μανιαδάκης.
3. Η άρση του καθεστώτος προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, η τρίτη επιλογή φαίνεται να είναι η επικρατέστερη, στην περίπτωση που και σήμερα δεν υπάρξει εξέλιξη στην αναζήτησή των προσώπων αυτών από την ΕΛΑΣ.

Ο πρόεδρος ήταν δηκτικός, όταν ρωτήθηκε για την στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι ούτε άσχετη ούτε ασύνδετη με τις πρωτοβουλίες και τη στάση των «συντονιστών» τους.

Πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων».

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ο Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε παρέμβει στο θέμα της κλήσης των δύο μαρτύρων με ανάρτηση του στο twitter, καταγγέλλοντας τη σχετική διαδικασία.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας» - τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - «καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία».

Αν σου άρεσε κάνε