Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε επιπρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε επιπρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 20/02/20, 16:40

«Στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή δυστυχώς μειώνονται αντί να αυξάνονται, και τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται ακόμη πιο άδικα ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες» είπε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως σημείωσε, αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς παγιώνει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και μεγαλώνει την απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που υπέστη τεράστιες θυσίες κατά την κρίση κι έχασε το ¼ του εθνικού της πλούτου, «η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο άδικη είναι και έξω και από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός διεκδίκησε «με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρξουν επιπρόσθετα κονδύλια από αυτά που προτείνονται, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, προκειμένου η Ευρώπη να μείνει ενωμένη αλλά και ως ελάχιστη στήριξη για να μην χάσει η χώρα το τρένο της σύγκλισης.

Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς δεν συνέχισε αυτή τη διεκδίκηση. Όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά, αλλά δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία και κάτι καλύτερο για τη χώρα.

Δυστυχώς το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και συμμάχου, του δεδομένου συμμάχου και στην εξωτερική πολιτική και στα πλαίσια της Ευρώπης, αποτελεί συνταγή αποτυχίας.

Και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τουλάχιστον αξίζουν μια κυβέρνηση που θα διεκδικεί και δεν θα αγνοεί το δίκιο τους» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πως και στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών θα θέσει τον προβληματισμό του για την εξέλιξη αυτή, για τη μείωση των κονδυλίων συνοχής, «μια εξέλιξη αρνητική για το μέλλον της Ευρώπης».

Παράλληλα, θα ζητήσει από τους Σοσιαλιστές ηγέτες να στηρίξουν το αίτημα της παρουσίας της Ελλάδας στην κρίσιμη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, καθώς, όπως είπε, δε μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα που θα λείπει από αυτή τη διαδικασία, που αφορά άμεσα εξελίξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αν σου άρεσε κάνε