Σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:36 Δημιουργία 21/02/20, 21:07

Την ενόχληση του για το «ναυάγιο» που σημειώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στον τελικό προϋπολογισμό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν μπήκαμε σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές. Αλλά οι κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υποστηριχθούν στις επόμενες συζητήσεις που θα γίνουν για το συνολικό πλαίσιο προϋπολογισμού.

Για 17 χώρες ζητήσαμε το αυτονόητο περισσότερους πόρους για να μπορούμε να κάνουμε πράξη τις φιλόδοξες πολιτικές» συμπλήρωσε.

«Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι παραμένουν οι προτεραιότητές μας που αφορούν το ότι είναι ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να υπάρξουν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη λειτουργία της Frontex.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αναμένει «αυξημένο το κονδύλι για τη μετανάστευση σε σχέση με αυτό που είχαμε. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά καθυστέρηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε