Επίσκεψη Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις της Pharmathen στη Ροδόπη

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις της Pharmathen στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 25/02/20, 21:52

Τη σημασία της επιβράβευσης από την πλευρά της πολιτείας κάθε πρωτοποριακής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε το απόγευμα τη Pharmathen μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων στις Σάπες Ροδόπης.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία της επιχείρησης που χαρακτήρισε «καινοτόμο, εξωστρεφή, ανταγωνιστική σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό τομέα» και υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «δεν υπάρχει επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους».

Κατά την επίσκεψή του στην οποία συνοδευόταν από τη σύζυγό του ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγος του ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής του εργοστασίου από τον Βασίλη Κάτσο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα γιατί θεωρεί πως αυτή ακριβώς είναι η κινητήριος δύναμη η οποία μπορεί να επαναφέρει την πατρίδα μας σε ρυθμούς διατηρήσιμης σταθερής ανάπτυξης. Τόνισε δε πως «εμείς τηρούμε από δικής μας πλευράς αυτά τα οποία είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και στους εργαζόμενους. Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώνουμε το φόρο στα μερίσματα, διευκολύνουμε την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ειδικά στη φαρμακοβιομηχανία, δίνουμε πρόσθετα κίνητρα επιτρέποντας τον συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις».

Στη συνέχεια ανέφερε με έμφαση ότι «οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν μετριούνται μόνο με τα αποτελέσματα των ισολογισμών τους, με τα κέρδη τους, με τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους. Αποτυπώνονται, κυρίως, με την ικανοποίηση με την οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις στηρίζουν συνολικά την επιχειρηματική προσπάθεια. Δεν υπάρχει κατά την άποψή μου επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους οι οποίοι να αισθάνονται ότι συμμετέχουν με την δικιά τους συνεισφορά στο ευρύτερο καλό της εταιρείας αλλά και τη δικιά τους προσωπική ατομική προκοπή».

Στον χαιρετισμό του στους εργαζόμενους της επιχείρησης ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την θερμή υποδοχή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις της Pharmathen, εδώ στην ακριτική Ροδόπη. Να σας συγχαρώ, τη διοίκηση, τους μετόχους, αλλά και όλους τους εργαζομένους της εταιρείας για τις εξαιρετικές σας επιτυχίες και να σας πω πόσο σημαντικό είναι από πλευράς πολιτείας να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να επιβραβεύουμε έμπρακτα την επιχειρηματική αριστεία.

Αυτό το οποίο έχει πετύχει η Pharmathen δεν ήταν καθόλου εύκολο ή αυτονόητο. Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μία καινοτόμο, εξωστρεφή, ανταγωνιστική επιχείρηση σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό τομέα. Με πάρα πολλές εξαγωγές, με τεχνολογία αιχμής, με επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία. Νομίζω ότι συμβολίζετε έμπρακτα την επιχειρηματική αριστεία αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στην εταιρεία.

Είστε μία εταιρεία που πληρώνετε καλούς μισθούς, είστε μία εταιρεία που δινετε πολλές δουλειές -400 δουλειές- εδώ στην ακριτική Ροδόπη. Φαντάζομαι ότι όταν ήρθατε και πήρατε την απόφαση να εγκατασταθείτε εδώ, πολλοί θα σας κοίταζαν με παράξενο βλέμμα: "Είναι δυνατόν εδώ στη Ροδόπη να εγκατασταθεί και να δημιουργεί μία φαρμακοβιομηχανία αιχμής;" Κι όμως τα καταφέρατε και αποδείξατε ότι μπορείτε να επενδύετε σε αυτόν τον τόπο και κυρίως να στηριχθείτε στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτει η περιοχή σας.

Και ακριβώς αυτές οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της διοίκησης και μιας εταιρείας η οποία επενδύει στους ανθρώπους της, επενδύει στους εργαζομένους της, είναι για μένα το σύμβολο, η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της Pharmathen σήμερα. Είναι μία εταιρεία που πληρώνει πολύ καλούς μισθούς, πολύ πάνω από το μέσο όρο, μία εταιρεία η οποία δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και σε πάρα πολλές γυναίκες -χαίρομαι που βλέπω πολλές ανάμεσά σας. Είναι μία εταιρεία η οποία έχει πετύχει τη σύζευξη μεταξύ της δραστηριότητας η οποία γίνεται στον ακαδημαϊκό χώρο και της εφαρμοσμένης έρευνας την οποία κάνετε εδώ στην επιχείρησή σας.

Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν μετριούνται μόνο με τα αποτελέσματα των ισολογισμών τους, με τα κέρδη τους, με τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους. Αποτυπώνονται, κυρίως, με την ικανοποίηση με την οποία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις στηρίζουν συνολικά την επιχειρηματική προσπάθεια. Δεν υπάρχει, κατά την άποψή μου, επιτυχημένη εταιρεία χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους οι οποίοι να αισθάνονται ότι συμμετέχουν με την δική τους συνεισφορά στο ευρύτερο καλό της εταιρείας αλλά και στη δική τους προσωπική ατομική προκοπή.

Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε πει επανειλημμένως ότι θέλουμε να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί θεωρούμε ότι ακριβώς αυτή η υγιής επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη η οποία μπορεί να επαναφέρει την πατρίδα μας σε ρυθμούς διατηρήσιμης, σταθερής ανάπτυξης. Είναι η υγιής επιχειρηματικότητα και τα ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία επενδύονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυτά τα οποία τελικά δημιουργούν πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Εσείς το κάνατε πράξη και εμείς τηρούμε από δικής μας πλευράς αυτά τα οποία είχαμε δεσμευθεί απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και στους εργαζόμενους. Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώνουμε το φόρο στα μερίσματα, διευκολύνουμε την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ειδικά στη φαρμακοβιομηχανία, δίνουμε πρόσθετα κίνητρα επιτρέποντας τον συμψηφισμό του clawback με παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν στη χώρα μας την επόμενη τριετία.

Και βέβαια περιμένουμε ακριβώς από τις επιχειρήσεις να κάνουν αυτό το οποίο κάνει η Pharmathen, να επενδύσουν πάνω απ' όλα στον τόπο. Όταν λέμε να επενδύσουν στον τόπο δεν επενδύουμε μόνο σε κτίρια, σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Πάνω από όλα επενδύουμε σε ανθρώπους, στην εκπαίδευση τους, στη δυνατότητα τους να μπορούν να διακρίνονται μέσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις οι οποίες και τους δίνουν τη δυνατότητα να απασχολούνται σε αυτές.

Θέλουμε, λοιπόν, μέσα από την δική μας παρουσία εδώ σήμερα με το Βασίλη να σας πούμε ένα μεγάλο μπράβο για αυτό το οποίο έχετε πετύχει. Να ευχηθούμε στην εταιρεία καλές επιτυχίες στην υλοποίηση του πολύ φιλόδοξου μελλοντικού επενδυτικού της σχεδίου, το οποίο γνωρίζω ότι θα δημιουργήσει και πολλές πρόσθετες θέσεις απασχόλησης εδώ στη Ροδόπη που τις έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Και να ξέρετε ότι η πολιτεία θα στέκεται πάντα δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα, σε αυτήν στηριζόμαστε τελικά για να μπορέσει να βγει η χώρα από την κρίση. Βέβαια, γνωρίζω πολύ καλά ότι όσο ικανοποιημένες πρέπει να είναι οι εταιρείες από την μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη και στα μερίσματα, άλλο τόσο ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι.

Η μείωση της φορολογίας δεν αφορά μόνο τις εταιρείες αφορά και τους εργαζόμενους, γι' αυτό και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης μας- ότι με το που θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο -κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορεί να γίνει πολύ σύντομα- ότι θα μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί μία πρόσθετη εξαιρετικά επιβαρυντική φορολόγηση στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα της μισθωτής εργασίας. Έτσι ώστε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν ένα συγκεκριμένο, απτό όφελος στο δικό τους διαθέσιμο εισόδημα, πέρα από τις υπόλοιπες μειώσεις που έχουμε ήδη κάνει στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Γιατί τα οφέλη από την ανάπτυξη την οποία δημιουργούμε πρέπει να μοιράζονται σε όλες και σε όλους και κυρίως να μοιράζονται -όχι απλά σε όλους- αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και εδώ φυσικά στη Ροδόπη, μία περιοχή με τόσο μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, έναν τόπο τον οποίο και εγώ προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη Pharmathen και στους εργαζομένους της και να τους ξαναδεί στο μέλλον σε ακόμη μεγαλύτερες εγκαταστάσεις με ακόμα περισσότερους ικανοποιημένους εργαζόμενους.

Αν σου άρεσε κάνε