Κυβέρνηση: Ούτε βήμα πίσω για τα κλειστά κέντρα

Κυβέρνηση: Ούτε βήμα πίσω για τα κλειστά κέντρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:24 Δημιουργία 26/02/20, 07:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ούτε βήμα πίσω δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, που έχει ήδη αποφασίσει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κλείσει η Μόρια. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου θεωρούνται από την κυβέρνηση υποκινούμενα και εκτιμάται ότι όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί και υπάρξουν μετακινήσεις μεταναστών στις κλειστές δομές, τότε όλοι θα αντιληφθούν ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προέκρινε την μόνη λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για τις κλειστές δομές και παρέθεσε τα έξι βασικά οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες από την κατασκευή των κλειστών κέντρων. Συνέδεσε μάλιστα τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών μέσα στους υπάρχοντες καταυλισμούς και σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα, έτσι ώστε να προστατευθούν και οι πρόσφυγες και τα μέλη των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου θα παραμείνουν, μέχρις ότου εκτονωθεί η ένταση. Οι οδηγίες που έχουν, είναι να προστατεύσουν τις εργασίες για την δημιουργία των κλειστών κέντρων, καθώς η κυβέρνηση θέλει οι υποδομές να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από τις υπάρχουσες δομές.

Χθες, στα επεισόδια στη Χίο οι αστυνομικοί κατάσχεσαν βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδιες ρουκέτες, που άγνωστοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

Στη Λέσβο κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο παρατάχθηκαν το πρωί στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου, που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή. Στην ίδια περιοχή το μεσημέρι υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους, που διαμαρτύρονται για την επίταξη και τη νέα κλειστή δομή που σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και μικρές σε έκταση πυρκαγιές σε δασική έκταση.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του και χθες το απόγευμα επισκέφθηκε μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φαρμάκων, η οποία βρίσκεται στις Σάπες Ροδόπης.

Πρόκειται για τη μονάδα της Pharmathen, η οποία έχει βραβευτεί ως μια εκ των κορυφαίων στον τομέα της διεθνώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της επιχείρησης και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται έμπρακτα από την πλευρά της πολιτείας η πρωτοποριακή επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Αν σου άρεσε κάνε