Μεταναστευτικό: Αποκλιμάκωση της έντασης επιχειρεί η κυβέρνηση

Μεταναστευτικό: Αποκλιμάκωση της έντασης επιχειρεί η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:30 Δημιουργία 27/02/20, 09:26
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μια διπλή παρέμβασή του ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι η επιδίωξή του είναι να πέσουν οι τόνοι στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τα νησιά.

Στο Μέγαρο Μάξιμου έχουν κληθεί για σήμερα, Πέμπτη και θα παραστούν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών, όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού, όπως εξηγούν στo Xrimaonline.gr κυβερνητικές πηγές, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση υπαναχώρηση από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα αποτελεί μια προσπάθεια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Όπως έχει τονίσει, άλλωστε, ο πρωθυπουργός εάν δεν υπάρξουν οι νέες δομές, η Μόρια δεν πρόκειται να κλείσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του αργά χθες το απόγευμα, κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες βίας που υπήρξαν στη Χίο και στη Μυτιλήνη, με τους αστυνομικούς να δέχονται επιθέσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων, όπου διέμεναν, αφότου συνεχάρη τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε: «Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε».

«Προχωρήσαμε» - υπογράμμισε «με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση στη Λέσβο και στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά».

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ο στόχος μας είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τον σκοπό της αυριανής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθύνει νέα έκκληση προς τους κατοίκους των νησιών του ΒΑ Αιγαίου να ρίξουν τους τόνους. Εξήγησε δε ότι «ήδη από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και για όσους απορρίπτονται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης».

Αν σου άρεσε κάνε