Στον Έβρο ο Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:33 Δημιουργία 02/03/20, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Με μία σειρά κινήσεων τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό / αστυνομικό επίπεδο, η Ελλάδα επιχειρεί να αντιμετωπίσει την απόπειρα εισβολής χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που δέχεται- με την υποκίνηση της Τουρκίας - τα τελευταία 24 ώρα.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντέδρασε ακαριαία μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας, έδωσε εντολή για θωράκιση των συνόρων στον Έβρο αλλά και στην θάλασσα, ενώ απαίτησε την στήριξη της ΕΕ απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της γειτονικής μας χώρας.
Αύριο, Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κίνηση που δηλώνει σαφώς την στήριξη των Βρυξελλών στην Αθήνα. Την ανακοίνωση για την κοινή επίσκεψη την έκανε αργά χθες το απόγευμα με ανάρτηση του στο Τουίτερ ο ίδιος, γράφοντας: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Έβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω», έγραψε ο πρωθυπουργός.
Λίγη ώρα νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για τους χειρισμούς που θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες και ημέρες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, αμέσως μετά την συνεδρίαση κατήγγειλε ανοιχτά την Τουρκία και μίλησε για αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. «Η μετακίνηση αυτή» - τόνισε «κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας».
«Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ πέραν της αποκάλυψης του ρόλου της Τουρκίας, έχουν ως εξής:
1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
2. Την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν σου άρεσε κάνε