Μητσοτάκης από Έβρο: Περιμένουμε τη βοήθεια της Ευρώπης - Δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως

Μητσοτάκης από Έβρο: Περιμένουμε τη βοήθεια της Ευρώπης - Δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:55 Δημιουργία 03/03/20, 15:23

Η Ελλάδα αναμένει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε από τον Έβρο μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους».

Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της. Αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου.»

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή» πρόσθεσε, λέγοντας πως «είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονας μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη»

Λαμβάνοντας το λόγο, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Η Frontex θα ενεργοποιήσει μέσα σε μια επιχείρηση Rapid.

Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κ.α. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της.

Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς» συμπλήρωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Ακόμα, η φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Οι Τούρκοι να σέβονται τα συμφωνηθέντα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε τα σύνορα και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

«Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε ο κ. Μισέλ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε πως απαιτείται διπλωματική λύση για αυτό και η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάζεται η δέσμευσή μας για περισσότερες ελπίδες και προοπτικές στο μέλλον» κατέληξε.

Σασόλι: Να πούμε «ευχαριστώ» στην Ελλάδα και στους Έλληνες

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανέφερε πως «έχουμε ανάγκη ενός πράγματος που βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μια κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακόμα, είπε ότι «όταν το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται στην Ελλάδα, έρχεται στην Ευρώπη. Και είναι η Ευρώπη που πρέπει να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού. Αν δεν έχουμε μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό πώς θα κάνουμε όσα θέλουμε.

Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες που προσπάθησαν τόσο καιρό να προστατεύσουν ανθρώπους. Και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συνδιαλαγούμε και ότι πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες» υποστήριξε ο Ιταλός αξιωματούχος.

Αν σου άρεσε κάνε