Μεταναστευτικό: Μήνυμα ευρωπαϊκής στήριξης από τον Έβρο

Μεταναστευτικό: Μήνυμα ευρωπαϊκής στήριξης από τον Έβρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:00 Δημιουργία 04/03/20, 07:48
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και προσωπικά προς τον πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει να εκμεταλλεύεται απελπισμένους ανθρώπους, προκειμένου να εκβιάσει την Δύση, στέλνει η Ευρώπη με την κοινή παρουσία στον Έβρο των επικεφαλής όλων των κοινοτικών θεσμών.

Την ώρα που η Αθήνα απαντά αποτελεσματικά στον εκβιασμό της Άγκυρας, οι Βρυξέλλες στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθιστώντας σαφές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αντέδρασε ταχύτατα κλείνοντας τα σύνορα και διεθνοποιώντας το όλο ζήτημα, υποδέχθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και μετά από μια περιοδεία κατά μήκος των ελληνο-τουρκικών συνόρων άκουσε τις δεσμεύσεις στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν αφορούσαν μόνον την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε σαφές ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να διατάξει την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευτεί». Σε αυτή την φράση συνοψίζονται οι θέσεις των Βρυξελλών έναντι της Τουρκίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αυτή η φραστική στήριξη στην Ελλάδα αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε με ευθύτητα για το πρόβλημα και αυτούς που το δημιουργούν, επανέλαβε ότι «πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, είναι μια κατάφωρη απόπειρα από την πλευρά της Τουρκίας να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την τρομερή κατάσταση στη Συρία».

Κατηγόρησε ευθέως τη γειτονική χώρα ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά ζουν αρκετό καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία- μιλούν άπταιστα τουρκικά.

Άσκησε κριτική στη μέχρι τώρα στάση της Ε , τονίζοντας ότι «δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης» και εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση των τελευταίων ημερών «θα μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση καλύτερα». «Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα «που αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης» , προανήγγειλε τη χρηματική έκτακτη βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ προς την χώρα μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.

Αν σου άρεσε κάνε