Κυβέρνηση: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με  «πραγματική απειλή μαζικής εισροής»

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με «πραγματική απειλή μαζικής εισροής»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 04/03/20, 21:59

Συνέντευξη τύπου σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, έδωσαν σήμερα στις Βρυξέλες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., προκειμένου να παρουσιάσουν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει την υποστήριξη της Τουρκίας στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «πραγματική απειλή μαζικής εισροής» με τη χειραγώγηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019, οι τουρκικές αρχές είχαν απειλήσει ρητά ότι πρόκειται να κάνουν ό,τι συνέβη σήμερα.

Στην κρίση αυτή, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα, απάντησε άμεσα και αύξησε στο μέγιστο την επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της, ανέστειλε μέχρι και για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί, και τέλος ζήτησε από τους εταίρους της στην Ε.Ε. βοήθεια χρηματοδοτική, επιχειρησιακή (μέσω της Frontex και της ομάδας ταχείας υποστήριξης και μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας) καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου διαθέσιμου μέσου, ιδίως των διπλωματικών οδών, για την επιστροφή των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την επικείμενη απειλή με τη μέγιστη ανθεκτικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει, όχι μόνο διασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία της αλλά και την ακεραιότητα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, ζητώντας την αλληλεγγύη της Ε.Ε..

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχΐδης, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως μετά τις πρώτες επιθέσεις «που στρέφονταν εναντίον των δυνάμεών μας και ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου από την άποψη της έντασης και της βιαιότητας». Πρόσθεσε εξάλλου, ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες προμήθευαν τους μετανάστες με δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα, προκειμένου να καταστρέψουν το φράχτη. Κατήγγειλε επίσης, ότι στα σύνορα βρίσκονται 10.000-15.000 μετανάστες που περιμένουν να εισέλθουν παράνομα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη μετακίνηση μεταναστών, αλλά για μια κυνική χειραγώγηση της ελπίδας απελπισμένων ανθρώπων με γεωπολιτικούς στόχους και για να εκβιαστεί η Ε.Ε.». Υπενθύμισε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές δηλώσεις ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, για τις οποίες σχολίασε ότι αποτελούν «σαφώς μια ανοικτή πρόσκληση προς τους λαθροδιακινητές και προς τους μετανάστες, να κινηθούν κοντά στα σύνορα», αλλά και «σαφή απόδειξη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι αυτές οι πολιτικές της Τουρκίας «είναι πολύ επικίνδυνες ακόμα και για την περιφερειακή σταθερότητα».

Αν σου άρεσε κάνε