Τσίπρας: Το μεταναστευτικό παίρνει χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης

Τσίπρας: Το μεταναστευτικό παίρνει χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 05/03/20, 17:46

Την άποψη ότι «η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σύνθετης και δύσκολης κρίσης», που παίρνει «διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, σήμερα, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

«Δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση, μπας και δημιουργήσει κλίμα εθνικής εγρήγορσης για να κρύψει πίσω από αυτό τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες της. Ούτε αντιμετωπίζουμε κάποια εισβολή εχθρικών δυνάμεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «βρισκόμαστε σε νέα φάση, η προσφυγική κρίση έχει μετεξελιχθεί εμφανώς και σε γεωπολιτική, καθώς κλιμακώνεται και ενορχηστρώνεται εμφανώς πλέον από τους γείτονές μας, που την αξιοποιούν ως μέσο πίεσης για τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κυνικό και επιθετικό» τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, «που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά ταμπλό, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Κύπρο, στη Λιβύη», ενώ απέναντί του «έχουμε μια Ευρώπη αδύναμη και δειλή» η οποία «κάνει πως δε βλέπει, κάνει πως δεν ακούει».

«Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που «κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να αισθάνεται ευτυχής».

«Δεν ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής που θα τους αναγκάσει να πάρουν θέση, θα τους δυσκολέψει, ούτε όμως κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία μπας και συμμορφωθεί και ξανατηρήσει τη Συμφωνία, ούτε φυσικά νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε