Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 06/03/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Υπέρ των χειρισμών της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και ειδικά στα γεγονότα στον Έβρο, τάσσεται συντριπτικά η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι πολίτες, στην πλειονότητα τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , αλλά στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα την άμεση αντίδραση της στην πρόκληση Ερντογάν με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των πολιτών που επικροτούν τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «σφράγισμα» του Έβρου, είναι πολλαπλάσιο του ποσοστού της ΝΔ, γεγονός που πιστοποιεί την δημιουργία ενός ισχυρού εσωτερικού μετώπου που στηρίζει την εθνική πολιτική. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Pulse (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ), το 83% των ερωτηθέντων απαντά ότι ανησυχεί αρκετά - πολύ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό . Το 84% δηλώνει ανήσυχο για την στάση της Τουρκίας και γενικότερα για τα ελληνοτουρκικά.

Σε ο,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (ειδικά στον Έβρο) το συντριπτικό 76% απαντά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μόλις το 18% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θετικά κρίνει τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και ποσοστό 60% από εκείνους που αυτοπροσδιοριζονται στην έρευνα ως κεντροαριστεροί.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη, ωστόσο, σε ο,τι αφορά τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το 46%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τάσσεται υπέρ και ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 46% επίσης, εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Σε ο,τι αφορά το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί την χώρα, τον κοροναιο, το 42% των πολιτών δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ - αρκετά (το ποσοστό είναι υψηλότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες) και το 26% απάντησε ότι ανησυχεί λίγο - ελάχιστα.

Στο κεφάλαιο για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί το σοβαρό προβάδισμα του, καθώς το 45% τον κρίνει ως καταλληλότερο, το 26% προκρίνει τον κ. Τσίπρα και το 25% απάντησε «κανένας από τους δυο».
Τέλος, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ποσοστό 39% έναντι 25% του κόμματος του κ. Τσίπρa. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό στο 6,5%, όπως και το ΚΚΕ στο 5%, άνοδο μιας μονάδας ( συγκριτικά με την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταiρείας ) εμφανίζει η «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου και φτάνει στο 5,5%, ενώ στο 2,5% είναι το «μέρα 25» του κ. Βαρουφάκη.

Αν σου άρεσε κάνε